kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erich Salomon

Duits fotograaf en vader van de 'candid photography', geboren Berlijn 28 april 1886, gestorven Auschwitz 7 juli 1944

Dr Erich Salomon is vooral bekend vanwege zijn foto's waarbij hij zich specialiseerde in afbeeldingen die de menselijke kwaliteiten van hedendaagse beroemdheden en politici lieten zien. Het zijn meesterlijke, unieke tijdsbeelden. Salomon gebruikte een camera waarop een, voor die tijd zeer lichtsterke lens was gemonteerd. Het bijzondere van Salomon is dat hij als een van de weinigen er alles uithaalde. Triest is dat hij geweten moet hebben hoe alles zou aflopen.

biografie
Erich Salomon wordt als zoon van een bankdirecteur in Berlijn geboren. Hij studeert van 1906-09 eerst zoölogie en bouwkunde in Berlijn. Daarna studeert Salomon rechten in München en Berlijn. In de Eerste Wereldoorlog gaat hij in militaire dienst en wordt hij krijgsgevangen gemaakt in Frankrijk.

In 1918, na de oorlog is het familiefortuin voor het grootste deel verloren gegaan. Vier jaar lang probeert Salomon zijn geluk als beursmakelaar en daarna als taxi-ondernemer met twee auto's en een motor met zijspan, die hij zelf bestuurt.

Vanaf 1925 werkt Salomon op de advertentie afdeling van uitgeverij Ullstein, waardoor hij in contact komt met fotografie.

Hij gaat zelf fotograferen in 1927, wanneer hij 41 jaar is, om een aantal juridische geschillen te documenteren. Vanaf 1928 gaat Salomon experimenteren met een Ermanox camera, een camera waarop een, voor die tijd zeer lichtsterke lens was gemonteerd geschikt voor nacht- en interieurfotografie zonder flits.

Vanaf 1930 gebruikt Salomon de nieuwe Leica een nog lichter en onopvallender apparaat en hij komt op het idee zijn camera in een klein koffertje te verbergen.
Hij geniet ervan om foto's te maken in situaties waarbij camera's niet toegestaan zijn, en om foto's te maken van beroemdheden wanneer ze niet op hun hoede zijn, hiermee uitdrukkingen vastleggend die zij zelf liever niet openbaar gemaakt zagen.
Salomon wordt zeer bekend wanneer hij zijn foto's publiceert die hij stiekem heeft gemaakt tijdens een moordzaak, foto's van een politiemoordenaar die in Berlijn moest voorkomen. Deze foto's waren zo succesvol dat hij fulltime ging fotograferen waarbij hij zich specialiseerde in foto's die de menselijke kwaliteiten van hedendaagse beroemdheden en politici lieten zien.

Salomon werkte ook korte tijd in Engeland en de V.S. en publiceerde in 1931 een boek getiteld Celebrated Contemporaries in unguarded moments, dat foto's bevatte van zo'n 150 hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden uit zijn tijd.

Tot 1933 werkt hij als freelance footgraaf voornamelijk voor uitgeverij Ullstein, de Berliner illustrierte Zeitung, de Münchner illustrierte Presse, Fortune, Life, Time, New York Tribune en de Daily Telegraph.

In 1934 vlucht Erich Salomon voor Hitler met zijn gezin naar Nederland (het vaderland van zijn vrouw) en vestigt zich in Den Haag, waar hij voor Nederlandse kranten en tijdschriften gaat werken.

In 1940 overvallen en bezetten de nazis Nederland, desondanks keert Salomon die het gevaar onderschat, terug naar zijn woonplaats Den Haag. Hij wordt aangegeven en gearresteerd en Salomon en zijn gezin worden eerst gedeporteerd naar Theresienstadt en daarna naar Auschwitz. Daar worden Erich Salomon, zijn vrouw Maggy Schuler en hun jongst zoon Dirk in 1944 vermoord. Volgens bewijsstukken van het Rode Kruis waarschijnlijk op 7 juli 1944.

Hun oudste zoon Peter Hunter (geboren Otto Erich Salomon) vertrok in 1935 naar Londen om daar zelf als persfotograaf te gaan werken, hierdoor overleefde Otto Salomon de Holocaust als enige van het gezin. In 1944 nam hij de naam Peter Hunter aan.

Toen Nederland door de Duitse legers overvallen was verstopte Salomon zijn negatieven in potten onder de grond. Daar zijn ze gelukkig terug gevonden. Zijn zoon Peter Hunter beheerde zijn werk en in 1980 droeg hij het archief van zijn vader over aan de Berlinische Galerie.

In 1971 ontvangt Erich Salomon postuum de Erich-Salomon-Prijs, die voor het eerst aan een fotojournalist wordt uitgereikt.

In 1981 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Van 8 oktober tot 19 december 2004 presenteert het Straßburger Musée d'Art Moderne et Contemporain een tentoonstelling gewijd aan de fotograaf Erich Salomon. Voor de eerste keer in Frankrijk worden rond 100 originele afdrukken gepresenteerd. Verder worden kranteknipsels en boeken getoond met beelden van Salomon.

websites: www.hagalil.com, www.cicero.de: artikel met foto's

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.