kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Floris Neusüss

Floris Michael Neusüss, geboren Lennep 1937
Duits fotograaf

Fotografie, Fotogram, Teksten, experimentele en conceptuele fotografie, NudogrammeKörperfotogramm (1997)

Floris Neususs studeerde fotografie, schilderkunst en grafische kunsten in Wuppertal, München en Berlijn. Zijn leraren waren onder meer Oberhoff, Seewald, Hajek-Halke en Lortz.

In 1958 richt Neusüss zich op de experimentele fotografie. Hij wordt beïnvloedt door de abstracte en contructivistische werken van Moholy-Nagy en de surrealistische werken van Man Ray.

Vanaf 1960 creëert Neususs zijn Körperfotogramme en vanaf 1963 zijn levensgrote Körperfotogramme, de zogenaamde Nudogramme: levensgrote fotogrammen, waarbij hij zijn eigen lichaam gebruikt. Neusüss verwijderd zich nog verder van de traditionele fotogram, door zijn afbeeldingen te ontwikkelen met gebruik van een borstel, spons of stuk stof in ontwikkelvloeistof gedompeld en vervolgens over het papier te vegen om daarmee geschilderde vlakken te maken. Neusüss fixeert zijn afdrukken niet, waardoor de kleuren van zijn werken over de jaren constant veranderen.

In 1963 gaat Neususs naar Wenen, waar hij samenwerkt met de groep van de galerie St. Stephan.

In 1964 opent hij zijn eigen studio in München. Hij maakt zijn chemische beschilderingen van lichaamsfotogrammen.

Vanaf 1971 gaf Neususs les aan de Werkakademie van Kassel in experimentele fotografie. In 1972 richtte hij het Fotoforum Kassel op en organiseerde hij kunst- en fototentoonstellingen en nam Neusüss deel aan documenta 5 te Kassel.

Van 1971-75 fotografische syntaxisprojecten en in 1977 creëert hij zijn Körperauflösungen en fotogramperformances. In 1978 Fotogramme open air. In 1979 publiceerde Neususs Fotografie als Kunst - Kunst als Fotografie.ULO 1993

In 1982 maakt hij zijn eerste fotogrammatische portretten en in 1984 creëert hij levensgrote Körperfotogramme, Nudogramme en eerste Nachtbilder.

In 1989 creërt hij ULO-fotogrammen. In 2000 exposeert hij in Galerie Moritzburg, Halle, ULOs - Unidentifiable Lying Objects.

De belangrijkste publicaties van Floris M. Neusüss: ULO's wunderbar (Hangout für Kunst und Philosophie) F.Neusüss &
Peter Cardoff / Parerga Uitgeverij, Düsseldorf 2000 - Nachtstücke Rheinland Uitgeverij Köln 1997 - F.N.: Fotogramme - die lichtreichen
Schatten
1983 Editie Fotoforum Kassel - Das Fotogramm in der Kunst des 20. Jahrhunderts Du Mont Uitgeverij Keulen 1990.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 679.