kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans Lanting

Frans Lanting

Natuurfotograaf,

Frans Lanting won twee maal achter elkaar een World Press Photo prijs en werd in 1991 door de BBC uitgeroepen tot 'Wildlife Photographer of the Year'. De in Nederland geboren en in Californië woonachtige Lanting geldt als een van de meest gerenommeerde natuurfotografen. Hij werkt voor veel verschillende bladen waaronder de National Geographic.

Najaar 1997 publiceerde hij het boek Eye to Eye met 130 kleurenfoto's van 80 verschillende diersoorten; het resultaat van talloze expedities over de hele aardbol gedurende de afgelopen twintig jaar.

Frans Lanting, die tegenwoordig vanuit Noord-Californië opereert, werd in 1951 geboren in Rotterdam. Hij zwierf als kleine jongen nog over 'de Beer' en raakte in Voornes Duin in de ban van de natuur.
Tijdens zijn studie milieu-economie aan de Erasmus-universiteit maakt hij zijn eerste natuurfoto's, o.a. in het Kralingse Bos.

Na zijn studies vertrok hij in het kader van een onderzoeksproject naar Californië waar hij 'environmental planning' studeerde aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz. In zijn vrije tijd trok hij de natuur in om te fotograferen. Maar na verloop van tijd werd die hobby een echte passie en besteedde hij er meer tijd en energie aan dan aan zijn studieproject.
Na twee jaar hield hij de studie voor gezien en stortte hij zich helemaal op de fotografie. Een gewaagde stap voor iemand die geen biologie- of fotografieopleiding gevolgd heeft. Wat oorspronkelijk een gebrek leek, bleek later juist een troef te zijn. Lanting werpt een uniek licht op de natuur. Hij slaagt erin om de dieren in al hun waardigheid, en niet als in scène gezette objecten, vast te leggen. Zijn foto's zijn zo aangrijpend, dat ze ons bewust maken van het grootse en het kwetsbare van de natuur.

Hij bleef in Californië waar hij onder andere de 'sanderling' een soort oeverloper bestudeerde. Hij observeerde de vogels wekenlang. Hij leerde ze niet alleen als groep kennen, maar herkende ook meer en meer de hebbelijkheden en onhebbelijkheden van de verschillende dieren. Toen ze aan zijn aanwezigheid gewend geraakt waren, kon hij ze van heel dichtbij benaderen en leken ze hem te accepteren als simpelweg één van de vele omgevingskenmerken.
Deze manier van werken past Lanting keer op keer toe. Ook leert hij veel van de lokale bevolking tijdens zijn reizen. Hij probeert te natuur te zien zoals zij dat doen. Op die manier belicht Lanting op verschillende aspecten van de natuur. Hij maakt de kijker getuige van unieke natuuropnames, omdat Lanting is staat is verder te kijken dan andere natuurfotografen. Hij verdiept zich in de natuur en de dieren die hij fotografeert. Hoe bewegen ze zich voort, wat gaat erin ze om? Dieren communiceren met name door lichaamstaal en zijn daarom uitermate gevoelig voor de gedragingen van derden, zo ontdekte Lanting gaandeweg. Hij leerde om dichtbij ze te komen, oog in oog met ze komen te staan, zonder dat ze zich bedreigd voelden.

Van Frans Lanting zijn meerder publicaties verschenen. Jungle is een van de laatst verschenen uitgaven.

Gedurende twintig jaar bestudeerde hij dieren in het wild en de relatie tussen mens en natuur, in gebieden van het Amazonewoud tot aan Antarctica Hij portretteert wilde dieren als ambassadeurs voor het behoud van het totale ecosysteem. Zijn wereldwijde publicaties hebben er dan ook voor gezorgd dat er aandacht wordt besteed aan de bedreigde ecologische schatten in diverse uithoeken van de wereld.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 608.