kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Freddy Alborta

Colombiaanse fotograaf, bekend van de historische opnamen van de dode revolutionair 'Che' Guevara.

Alborta was in 1967 een van de fotografen die werden toegelaten bij het lijk van de verzetsstrijder Che Guevara, die kort daarvoor op 9 oktober 1967 door het Boliviaanse leger was geëxecuteerd. De foto's, waarop Colombiaanse officieren en CIA-agenten het lichaam van de vermoorde Che Guevara tonen, waren genomen in het washuis van het hospitaal in het Colombiaanse dorp Vallegrande, Bolivia.
Freddy Alborta's foto werd onder meer met Rembrandts anatomische les van Dr Nicolaes Tulp en Mantegna's Dode Christus vergeleken.

Op de foto heeft het lichaam nog de handen, maar die zijn voor de begrafenis afgehakt om de vingerafdrukken te controleren. (zie fotograaf van president Víctor Paz Estenssoro van Bolivia gedurende diens gehele regeerperiode van 1952 tot 1964. Tot aan zijn afscheid in het midden van de jaren '80 werd hij beschouwd als een van de belangrijkste fotojournalisten van Bolivia. Hij wijdde zich sindsdien aan het leiden van een fotostudio in La Paz.

Voor zijn wereldberoemde foto's van Che Guevara kreeg Alborta in totaal niet meer dan 75 dollar betaald.

De Boliviaan stierf op 17 augustus op 73-jarige leeftijd in de Boliviaanse stad La Paz aan een hartstilstand na een zware longontsteking.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 9.