kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geert Goiris

Belgische fotograaf, geboren 1971 te Bornem. Woont en werkt in Antwerpen.

Kenmerkend voor de iconografie van Geert Goiris zijn barre landschappen, desolate, open terreinen en utopische (architectuur)projecten. Het fotografisch realisme wordt steeds ondermijnd door een fictieve inslag in de beelden die insinuerend werken. Het haarscherpe oog van Geert Goiris dwingt de kijker een wereld binnen te stappen zonder listen of maskerade.

Geert Goiris fotografeert vaak in afgelegen gebieden zoals Spitsbergen, het Schotse Isle of Skye of diep in de Finse bossen. Hij registreert er bizarre verschijningen die verwijzen naar menselijke ingrepen in het landschap. Met een gezonde dosis ironie gaat hij ook de fotografie zelf te lijf. Goiris is zich duidelijk bewust van de rijke beeldgeschiedenis en de oververzadigde beeldcultuur van onze tijd. foto's van Geert Goiris tonen geïsoleerde en vervreemde landschappen die verwijzen naar het fundamentele gevecht tussen de natuur en de mens die het probeert te domineren. De kunstenaar refereert naar een natuurlijke schoonheid die op het punt staat te rotten, te eroderen en te smelten. Op die manier positioneert hij het landschap als een ruïne - een continue, cyclische transformatie tussen het historische en het veranderende. Deze beelden, die voortdurend door een vreemde aanwezigheid worden achtervolgd, nodigen uit tot een aangeboren geloof in een steeds meer artificiële schoonheid. (Fotografie aan Sint-Lucas Hogeschool, Brussel. Daarna Praag, Kopenhagen en Antwerpen.
Prijzen: Provinciale Cultuurprijs Antwerpen

Solotentoonstellingen:
. In 2000 had hij zijn eerste solotentoonstelling 'Reconstruction' in het Provinciaal Museum voor Fotografie te Antwerpen.
. 2001 'Surrounded', Galerie Václavy Spály, Praag (Tsjechië); Kontor in Der Schneiderei, Keulen (Duitsland)
. 2002 'Possibilities', Netwerk Gallery, Aalst (België); 'Frequentie', Lokaal 01, Antwerpen (België)
. 2004 'The world as we know it', Prospekto Gallery Vilnius, Vilnius (Litouwen); 'Recent Views', Chapelle des Pénitents Blancs, Gordes (Frankrijk); 'Geert Goiris', Galerie Art:Concept, Parijs (Frankrijk); '2005 Cape Disappointment', LFL Gallery, New York (USA)
. 2005; LFL Gallery. New York (U.S.A.)
. 2006 Galerie Edward Mitterand, Genéve (Zwitserland); Centre d'art contemporain Le grand Café, Saint Nazaire (Frankrijk)
. 2007 Galerie Catherine Bastide, Brussel (België)

2007 - Geert Goiris heeft de Zwitserse fotografieprijs "Grand prix international de photographie de Vevey" in de wacht gesleept. De Belgische fotograaf wordt beloond met 30.000 Zwitserse frank (ongeveer 18.000 euro).
Goiris heeft nu een jaar de tijd om zijn project te realiseren: een expeditie naar de Zuidpool. Zo wil Goiris een science fiction-oeuvre creëren. Binnenkort zal hij afzakken naar de Belgische poolbasis in aanbouw, Princess Elisabeth. Na een verblijf van drie maanden op Antarctica zal de fotograaf zijn foto's in samenwerking met een schrijver organiseren en uitwerken tot een verhalend science-fictionwerk. Het eindresultaat zal te zien zijn op het film- en fotografiefestival "Images'08" in september 2008 in Vevey. De jury in het Zwitserse stadje verkoos het project van Goiris uit 600 inzendingen van fotografen uit alle continenten. Dat is een recordaantal voor de fotografieprijs van Vevey. Die looft een van de grootste geldsommen uit voor de winnaar van een fotografieprijs.

Websites: www.galerieartconcept.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 307.