kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Germaine Krull

Germaine Krull (1897-1985)

Krull leidde een buitengewoon avontuurlijk en veelbewogen leven dat bijna negen decennia en vier continenten omvat. Haar lange carrière is tot op heden een onopgelost mysterie gebleven. Krulls werk varieert van intrigerende avant-garde montages tot succesvolle mode- en reclamefotografie. Maar ze maakte ook goedkope fotoromans (van tekst voorzien door Georges Simenon) en was in de Tweede Wereldoorlog zowel werkzaam als geüniformeerd fotograaf van de geallieerden als onafhankelijk oorlogscorrespondent.

In de Duitse hoofdstad Berlijn vonden in de jaren twintig heftige politieke confrontaties plaats, en in de kunst deed het expressionisme en het dada van zich spreken. Hier werd de radicaal-socialiste Germaine Krull, Ivens' geliefde. Zelf was deze Krull vanuit een links-revolutionair standpunt al in 1921 tot de ontdekking gekomen dat het in de Sovjet-staat niet pluis was, en zou leiden tot een autoritaire dictatuur. Deze laatste les is aan Ivens echter niet besteed geweest. Want dat Ivens tot in de jaren zestig een instrument van Moskou is geweest, wordt uit Schoots biografie overvloedig duidelijk.

Op 2-4-1927 trad de Nederlandse cineast Joris Ivens (1898-1989) in het huwelijk met Germaine Krull. Hun relatie was toen van haar kant al voorbij, maar als staatloze had zij een Nederlands paspoort nodig. Ze heeft hierdoor bijna haar hele leven als Nederlands staatsburger gereisd. Dit huwelijk eindigde in echtscheiding op 27-8-1943.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.