kunstbus
Dit artikel is 05-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gordon ParksGordon Roger Alexander Buchanan Parks, was een Amerikaans fotograaf, filmregisseur en schrijver, geboren Fort Scott (Kansas), 30 november 1912, gestorven New York, 7 maart 2006

Gordon Parks was autodidact en hij werkt op verschillende terreinen. In 1938 is Parks zo onder de indruk van foto's van migranten arbeiders in een tijdschrift, dat hij besluit een camera te kopen in een pandjeshuis.

Masters of Photography - Gordon Parks

fotografie
Naar aanleiding van zijn eerste foto's krijgt Parks een mode opdracht van Frank Murphy's vrouwenkledingzaak in St. Paul. Daarna gaat hij naar Chicago, waar hij portretfoto's van society vrouwen maakt. In de daaropvolgende jaren gaat hij van baan naar baan en is daarnaast portret- en modefotograaf.American Gothic, 1942

Parks maakt een kroniek van het zwarte getto in de South Side en in 1941 tijdens een expositie van deze foto's wint hij een fotografiebeurs bij de Farm Security Administration (FSA).

Terwijl hij als leerling onder Roy Striker werkt, creëert Parks een van zijn bekendste foto's, American Gothic, Washington D.C. (genoemd naar het schilderij van Grant Wood, getiteld American Gothic. De foto laat een zwarte vrouw, Ella Watson, zien die in de schoonmaakploeg voor het FSA gebouw werkte, terwijl ze stijf voor een Amerikaanse vlag staat, met een bezem in een hand en een mop in de andere. Parks was geïnspireerd tot het maken van deze foto, door het racisme dat hij voortdurend tegenkwam in restaurants en winkels, nadat hij in Washington D.C. gekomen was.

Nadat de FSA opgeheven werd bleef Parks in Washington als oorlogscorrespondent voor de Office of War Information, maar hij kan de vooroordelen die hij tegenkomt niet langer verdragen en neemt in 1944 ontslag.

Parks verhuist naar Harlem en gaat als freelance modefotograaf voor Vogue werken. Later volgt hij Stryker naar het Standard Oil Photography Project, dat fotografen aannam om foto's van kleine steden en industriecentra te maken, waaronder Dinner Time at Mr. Hercules Brown's Home, Somerville, Maine (1944).

Hij gaat opnieuw op zoek naar fotografie opdrachten in de modewereld. Ondanks de racistische geest van die tijd, huurde redacteur Alexander Liberman van Vogue hem in om een collectie avondjurken te fotograferen. In de daaropvolgende jaren fotografeert Parks voor Vogue. In deze periode publiceert hij zijn eerste twee boeken Flash Photography (1947) en Camera Portraits: Techniques and Principles of Documentary Portraiture (1948).

Door een foto essay over een jonge bendeleider uit Harlem, krijgt Parks van 1948 tot 1961 een baan als fotograaf en schrijver voor Life magazine. Vanaf 1961 wordt hij freelance fotograaf. Twintig jaar lang maakt hij foto's over onderwerpen als mode, sport, Broadway, armoede, rassenscheiding en portretten van Malcolm X, Stokely Carmichael, Mohammed Ali en Barbara Streisand. Daarnaast componeert hij muziek en schrijft hij poëzie.

In 1977 neemt Gordon Parks deel aan Documenta 6 in Kassel.

film
In de jaren vijftig werkt Parks als adviseur aan verschillende Hollywood producties en regisseert later zelf een serie documentaires in opdracht van de National Educational Television over het leven in de zwarte getto's.

In 1969 werd Gordon Parks de eerste belangrijke zwarte filmregisseur, met zijn verfilming van zijn roman The Learning Tree. Hij componeerde eveneens de muziekpartittur voor de film en hij schreef het scenario.

SHAFT opening scene (1971)

In 1971 wordt zijn zogenoemde blaxploitaion film Shaft een enorme hit met de bekende titelsong, Theme from Shaft van Isaac Hayes. In 1972 maakt hij het vervolg Shaft's Big Score. Voorts regisseert hij The Super Cops (1974) en Leadbelly ((over de bluesmuzikant Huddie Ledbetter, 1976). Zijn zoon Gordon Parks junior (stierf in 1979), was ook regisseur van blaxploitation film, waaronder Superfly (1972) met muziek van Curtis Mayfield.

In de jaren '80 maakt hij verscheidene films voor televisie en componeert hij de muziek en schrijft hij het libretto voor Martin, een hulde aan Martin Luther King, in de vorm van een ballet, dat in 1989 in Washington in première ging en werd uitgezonden op de nationale televisie op King's verjaardag in 1990.

boeken
Vanaf 1960 gaat Parks boeken schrijven, The Learning Tree (autobiografische roman, 1963), verschillende poëzie boeken geïllustreerd met zijn eigen foto's en drie volumes memoires.

Vanaf 1981 richt Parks zich in zijn schrijven op fictie met de roman Shannon, een roman over de Ierse immigranten die zich een weg naar boven op de sociale ladder vechten in de roerige twintiger jaren in New York. Hij schreef romans, poëzie een autobiografie, non-fictie en instructie boeken voor fotografie en boeken over het maken van films. Ook schreef hij een gedicht getiteld The Funeral.

muziek
Gordon Parks was als pianist autodidact, hij componeerde een Concerto for Piano and Orchestra in 1953 en Tree Symphony in 1967. In 1989 componeert hij de muziek en maakt hij de choreografie voor Martin, het ballet opgedragen aan Martin Luther King.

Parks had een expositie in een galerie van zijn abstracte aan fotografie gerelateerde olieverfschilderijen in 1981.

Gordon Parks sterft aan kanker wanneer hij 93 jaar is.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 40.