kunstbus
Dit artikel is 22-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Govert de Roos

Als 15 jarige jongen fotografeerde Govert de Roos al de 'hairpeace-bedpeace' actie van John Lennon en Yoko Ono waar zij de beroemde zeven dagen (Make love, not war) in bed doorbrachten. Zijn loopbaan kenmerkt zich door vele hoogtepunten waaronder de samenwerking met Paul Huf in 1982 waaruit de 'Stichting Dutch Photography' is voortgekomen.

Govert de Roos wordt veel gevraagd voor platen/cd-hoezen. Hij heeft een bijzonder vermogen om mensen ideaal te portretteren en ieders mooiste kant maximaal te laten spreken. Toch zijn het niet de glitter en glamour, die hij zo feilloos weet vast te leggen, waar hij primair op uit is. Met zijn foto's wil Govert de Roos de mythe die hij bijna tastbaar maakt ook kunnen doorbreken. Een fraaie buitenkant staat bij hem altijd in het teken van de persoon, die zich daardoor niet alleen sterker voelt maar zich voor de camera ook volledig zal geven.

Biografie
Govert de Roos (Amsterdam, 1953) ontwikkelt al op zeer jeugdige leeftijd zijn passie voor fotografie. Het begint met zijn liefde voor popmuziek en de uitdaging om tijdens liveconcerten vooraan met de echte fotografen mee te schieten. Zo af en toe levert dat een scherp beeld op. Thuis geniet hij van het toveren in de donkere kamer.

Op vijftienjarige leeftijd weet hij met een vervalst pasje door te dringen tot de hairpeace-bedpeace actie van John Lennon en Yoko Ono.

In 1969 ontmoet hij Nico van der Stam, portretfotograaf, die Govert in dienst neemt en hem met name het ambacht fotografie eigen maakt. Als assistent-fotograaf krijgt Govert de gelegenheid zelfstandig sessies te organiseren met befaamde Nederlanders, nationale en internationale popgroepen. Het eerste half jaar haalt hij al twee covers…

In 1972 stapt hij over naar Claude Vanheye, popfotograaf, die nog dichter bij de actuele muziekwereld staat. Govert is een bewonderaar van zijn werk en krijgt nu de kans om zich te ontplooien in wat hijzelf met fotografie wil. Onder Claudes leiding verschijnt er veel werk van Goverts hand in de muziektijdschriften. Inmiddels historische beelden.

Na drie jaar wordt het tijd om zich als zelfstandig fotograaf te vestigen. In juli 1975 start Govert, onder eigen naam, een bescheiden studio in een sfeervolle garage midden in Amsterdam. Hij blijft daar 30 jaar!

1979 - Prijs Rundy Magazine Duitsland: beste hoes Lucifers Friend 1978
1980 - 1e Prijs Muziek Expres: beste hoes Nederland Kayak

In 1982 namen Paul Huf en Govert de Roos een uniek initiatief. Verbolgen over de afwezigheid van de Nederlandse fotografie in de verschillende musea, begonnen zij met het samenstellen van een fotocollectie die zij met vooruitziende blik Dutch Photography noemden. Na 10 jaar vasthoudendheid en overtuiging beleefde in 1991 de collectie haar premiere in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, onder de titel Het Beslissende Moment. De collectie bestaat uit 164 fotos van 164 fotografen.

1982 - 1e Prijs Zilveren camera Theater en Kunst : portret Kitty Courbois
1988 - Genomineerd met vier foto's Diamond Award Festival
1989 - Overzichtstentoonstelling Naarden Fotofestival
1995 - Eerste Playmate voor Russische Playboy-editie
1998 - Beste radio-affiche buitenland American Broadcasting Society
2005 - Beste natuurfoto 2004 : koe
2005 - Expositie Schreeuwen Naarden Fotofestival
2006 - Expositie Schreeuwen als décor tijdens thema-avond BANG in Stadsschouwburg Amsterdam
2007 - Toekenning LOF Prijs (Lucas-Ooms Fonds) voor grote betekenis voor de nederlandse tijdschriftenbranche

Govert de Roos ontvangt 'Grote Paul' 2009
Vandaag heeft de Nederlandse topfotograaf Govert de Roos uit handen van minister Plasterk de Nederlandse fotovakprijs 'Grote Paul' 2009 ontvangen. Aansluitend opende Mirjam Salet, burgemeester van Spijkenisse, een overzichtstentoonstelling met werk van voorgaande 'Grote Paulen', veelbelovend onbekend talent en fotografen uit het Top 40 meesterklassement. De expositie is nog mende twee weken te bezichtigen in de Jan Broekhuishal van het stadhuis in Spijkenisse.

Vernoemd naar Paul Huf
De fotovakprijs 'Grote Paul' is naar de legendarische fotograaf Paul Huf vernoemd. Paul Huf won in 2002 de prijs als eerste. De prijs werd postuum uitgereikt aan zijn zoon Peter Paul. Andere winnaars zijn in chronologische volgorde; Erwin Olaf 2003, Anton Corbijn 2004, Patricia Steur 2005, Rineke Dijkstra 2006, Vincent Mentzel 2007 en Desiree Dolron 2008. Door middel van een representatief onderzoek onder ruim 2.000 Nederlandse professionele fotografen, waarbij de uitslag van voorgaande jaren voor de helft meetelt, wordt jaarlijks de winnaar aangewezen via een zogenaamde Grand Jury. Professionele fotografen beschouwen de 'Grote Paul' als de erkenning, waardering en stimulans voor het uitoefenen van hun vak. Het hoge aanzien van de prijs is vooral bepaald doordat de winnaar door collega-fotografen wordt verkozen.

Toen Govert hoorde dat hij de 'Grote Paul' 2009 is, was zijn eerste reactie: 'Deze prijs is extra belangrijk en bijzonder voor mij omdat het de waardering is van kritische vakgenoten en verbonden is met de man, die ik een groot fotograaf vond en altijd een goede band mee onderhield."

Voor aanvullende informatie kunt u kijken op www.degrotepaul.nl

Websites:
. www.govertderoos.nl
. www.fotografenavond.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.