kunstbus
Dit artikel is 18-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Imogen Cunningham

Amerikaanse fotografe, 12 April 1883 - 24 Juni 1976.

Imogen Cunningham wordt bijna heimelijk, als van achter een sluier, naar iets gekeken. Daarnaast lijkt het erop dat de vrouw op de foto bekeken en beschouwd wil worden als een maagdelijke, bijna bovennatuurlijke verschijning. - (zwart/wit foto's die Imogen Cunningham in de jaren '20 van magnoliabloemen en aronskelken maakt, spreekt een groot compositorisch gevoel. Cunningham weet de koele schoonheid van de bloemen zo geraffineerd te fotograferen - in contrasterende tonen - dat zij bijna uitstijgen boven hun stoffelijke bloem-zijn en een louter abstract beeld van schoonheid representeren.
Het werk van Cunningham neigt naar de abstractie van het kubisme. Cunningham creƫert met haar foto's een evenwicht tussen geometrie en naturalisme. Er is duidelijk naar een compositie gezocht, waarbij de vormen van de bloem een rol spelen. Toch overheersen deze vormen het eigenlijke onderwerp van de foto niet, namelijk de bloem. Zij leidt de aandacht niet af van de flora, zij versterkt haar schoonheid zelfs.

Imogen Cunningham nam afstand van het picturalisme, waarin fotografen de schilderkunst imiteerden met het fotograferen van genretaferelen en het vervagen (blurren) en romantiseren van de afdrukken om een schilderachtige indruk te geven, en richtte in 1932 met Edward Weston, Willard van Dyke, Ansel Adams en anderen de West Coast Society op, beter bekend als The Group f/64 naar de kleinste diafragmaopening van de lens die een grote scherpte en diepte biedt. F64 wilde de Straight Photography stimuleren: het onderzoeken van alle technische mogelijkheden om de artistieke aard van de fotografie te benadrukken. Het algemene streven van de leden van f64 was het zo scherp mogelijk afbeelden van detail, waardoor onder andere Cunningham en Weston een speciale voorkeur ontwikkelden voor close-ups van individuele objecten.

Website: www.imogencunningham.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.