kunstbus
Dit artikel is 23-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Irving Penn

Amerikaanse fotograaf, geboren Plainfield New Yersey 16 juni 1917

Irving Penn studeert design aan de Museum School of Industrial Art in Philadelhia bij Alexey Brodovitch. In 1937, een jaar voordat hij afstudeert, worden verscheidene van zijn tekeningen gepubiceert door Harper's Bazaar. Hij werkt aanvankelijk als schilder en vormgever bij verschillende tijdschriften, waaronder Junior League Magazine.Salvador Dali, 1947

Van 1940 tot 1941 werkte Penn voor de kunst en reclame directeur van Saks Fifth Avenue en in 1942 gaat hij een jaar lang schilderen in Mexico.

Portretten van kunstenaars en schrijvers

In 1943 teruggekeerd in New York, gaat Penn voor Vogue magazine werken, eerst om ideeën te ontwerpen voor
omslag illustraties en dan om omslagen te fotograferen zowel als redactionele illustraties voor de binnenkant van het tijdschrift.

Penn ontwikkelde een vorm van modefotografie die belangrijk was voor de definitie van de na-oorlogse ideeën van vrouwelijke chic en glamour. In zijn mode en portretfotografie, geeft Penn er de voorkeur aan om een neutrale achtergrond te gebruiken van grijs of wit papier, of anders maakt hij gebruik van geconstrueerde bouwkundige decors.Food with String Beans, 1977

Voorts creëerde Penn talrijke stilleven-composities voor het tijdschrift: zorgvuldig georkestreerde assemblages van voedsel of objecten die worden gerakteriseerd door een spel van drie-dimensionale of twee-dimensionale vormen.

In 1944 werkt hij voor de American Field Service en maakt hij reizen naar Europa en India. Voor zijn reizen naar Nieuw Guinea en andere locaties creërde hij een draagbare studio met een dakraam gericht naar het noorden, waarmee hij indrukwekkende resultaten behaalde.

Hij portretteerde onder meer Marcel Duchamp, Martha Graham, Marlene Dietrich, Salvador Dali, Claude Levi-Strauss, Picasso, Woody Allen als Charlie Chaplin, Ingmar Bergman, Truman Capote, Kate Moss etc.

In 1950 trouwt hij met zijn favoriete model, Lisa Fonssagrives en in 1953 opent Irving Penn zijn eigen commerciële fotostudio in New York.

Irving Penn publiceerde verscheidene boeken, waaronder in 1974 Worlds In a Small Room, hierin bundelt hij een reeks fotoportretten, die hij op zijn reizen naar Italië, Afrika, Nieuw Guinea en andere landen maakte.

Naast zijn mode- en commerciële werk, creëerde Penn eveneens een oeuvre Kunstfotografie. Hierbij gebruik makend van platina en andere kostbare metaalprocessen, fotografeert Penn stedelijke detritus (sigarettenpeuken, verkreukelde wikkels etc.), het torso van plompe modellen en meer recent, stillevens van schedels, botten en constructie materialen.

website: www.masters-of-fine-art-photography.com,


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 750.