kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jack Delano

Jack Delano
Geboren: 1914 Kiev Rusland
Gestorven: 1997

Russisch-Amerikaans fotograaf,

Jack Delano verhuisde naar de Verenigde Staten waar zijn carriere als sociaal geengageerd kunstenaar begon in de late jaren dertig waar hij ten tijde van de depressie werd uitgenodigd door Roy Striker zichbij de door de federalen gesponsoorde 'Farm Security Administration' aan te sluiten. In 1940 kort na het voltooien van zijn kunstopleiding sloot hij zich ook bij deze groep aan om de verwoestende impact van de depressie zowel als de impact van de mobilisatie voor de oorlog langs de Atlantische kust te fotograferen.

Deze kleine groep van fotografen bestond uit Esther Bubley, Marjory Collins, Mary Post Wolcott, Walker Evans, Russell Lee, Gordon Parks, Arthur Rothstein, Charlotte Brooks, John Vachon, Carl Mydans, Dorothea Lange en Ben Shahn.

In 1941 maakte Jack Delano een reis naar Puerto Rico, een gebeurtenis die een diepe indruk op hem maakte. De armoe was groter dan in andere gebieden die hij had bezocht, maar hij werd geraakt door de waardigheid, de ontembare geest, en de onverzadigbare humor van de bevolking in het aangezicht van een afschuwwekkende tegenspoed.

Na drie maanden van intensief fotograferen verliet hij Puerto Rico weer met tegenzin, om na zijn militaire dienst als fotograaf, weer terug te keren om zich permanent te vestigen en deel uit te maken van het culturele leven van Puerto Rico.

Jack Delano's carriere had vele gezichten: hij werd erkend voor zijn grote bijdrage aan de 'Farm Security Administration' collectie van sociale fotografie, zijn geschiedschrijving van het naoorlogse Puerto Rico, zijn filmcontributies, zijn muiziekcomposities en zijn illustraties die hij maakte voor kinderboeken, dit in samenwerking met zijn vrouw Irene.

Delano's werk manifesteert consequent een passioneel engagement met populaire cultuur en communicatie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 787.