kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacques-Henri Lartigue

Jacques-Henri Lartigue (1894-1986)Zelfportret: "Renée-io", Album, 1930

Frans fotograaf en schilder, geboren 13 juni 1894 Courbevoie - overleden 12 september 1986.

Lartigue was bekend om zijn spectaculaire foto's van autoraces, vliegtuigen, mensen en dieren in beweging en modieuze Parijse vrouwen die hij maakte aan het begin van de twintigste eeuw. Als geen ander wist hij vluchtige momenten van geluk vast te leggen. Lartigue heeft tot zijn dood in 1986 zo'n 100.000 foto's gemaakt.

Biografie
Al op 6-jarige leeftijd was hij door zijn vader, een gepassioneerd amateurfotograaf, in de grondbeginselen van de fotografie ingewijd en had hij zijn eerste foto's gemaakt. Twee jaar later kreeg hij een camera cadeau waarmee hij voortaan alles documenteerde wat hij leuk vond. Dat waren vooral de spectaculaire hobby's van de welgestelde familie Lartigue, zoals deltavliegen en het deelnemen aan wedstrijden voor auto's, motoren en bestuurbare bobsleeën. Uitgerust met steeds betere camera's kon Lartigue al in 1904 zijn eerste momentopnamen maken.

"Andere mensen zeggen vaak: 'ik geloof mijn ogen niet'. Ik zelf geloof mijn ogen altijd. Er zijn alleen dagen dat ze me iets te veel verbaasd doen staan." Deze uitspraak deed de Franse fotograaf Jacques-Henri Lartigue toen hij slechts 15 jaar oud was.

Hij was met name gefascineerd door de mogelijkheid om beweging op foto's vast te leggen en dus fotografeerde hij vrienden, familieleden of bedienden bij het balspel, de vlinderjacht, het tennissen of bij eenvoudige sprongen in de lucht. Een ander favoriet onderwerp waren vliegtuigen. Tussen 1908 en 1910 ontstond een collectie met foto's van alle destijds bestaande vliegtuigtypen en talrijke luchtvaartpioniers.

Toen de familie in 1911 naar Parijs verhuisde, ontdekte Lartigue de excentrieke wereld van de mode in het Bois de Boulogne. De courtisanes, de dames uit de hogere kringen er de actrices die hier flaneerden, werden zijn lievelingsthema.

Verkocht hij op jeugdige leeftijd nog foto's aan sportbladen zoals La Vie au Grand Air, op latere leeftijd concentreerde hij zich voornamelijk op het schilderen. De schilderkunst stelde hem - in tegenstelling tot de fotografie - in staat in zijn levensonderhoud te voorzien, maar dit ging niet ten koste van het enthousiasme voor de fotografie. Hoe langer hoe meer ontwikkelde hij zich tot een fotografisch chroniqueur van het maatschappelijke en culturele leven, dat hij van la belle époque en de tijd van de art deco tot in de jaren '8o vastlegde.

Lartigue was bevriend met een groot aantal literaire en artistieke bekendheden waaronder toneelschrijver Sacha Guitry, zangeres Yvonne Printemps, en kunstschilders zoals Kees van Dongen, Pablo Picasso en de filmmaker Jean Cocteau. Ook werkte hij op de sets van filmmakers als Jacques Feyder, Abel Gance, Robert Bresson, François Truffaut and Federico Fellini, en velen onder hen werden door hem geportretteerd op de foto. Lartigue fotografeerde iedereen die zijn pad kruiste, met name zijn drie vrouwen, en zijn minnares tijdens de vroege jaren dertig, het Romeinse model Renée Perle.

Lartigue maakte deel uit van een tentoonstelling in Parijs met grote namen als Man Ray en Brassaï (1955).

1963 Museum of Modern Art
Pas toen hij 69 jaar oud was, werden de foto's die hij als kind maakte, ontdekt door Charles Rado van het Rapho agentschap, die hem in contact bracht met John Szarkowski, op dat moment curator van het Museum of Modern Art in New York. Szarkowski wijdde prompt een expositie aan Lartigue.
Naar aanleiding van de expositie in het Museum of Modern Art verscheen een artikel over hem in het Life magazine in 1963, toevallig hetzelfde nummer als waarin uitgebreid werd stilgestaan bij de dood van John F. Kennedy. Dit zorgde voor een publiek van ongekende omvang.

Wereldwijde bekendheid kwam bij het uitkomen van zijn boeken, The Family Album (1966), en Diary of a Century (1970), deze laatste werd samengesteld door Richard Avedon, en vanaf dat moment verschenen zijn foto's in talrijke boeken en fototentoonstellingen over de gehele wereld.

Tijdens de laatste decennia van zijn leven bleef Lartigue fotograferen, nu met het succes dat in de prille fase van zijn fotografische loopbaan was uitgebleven. De laatste jaren van zijn leven was Lartigue een veelgevraagd fotograaf voor modetijdschriften.

Hoewel ze zelden in dat formaat zijn tentoongesteld, werden de meeste van zijn vroege en bekende foto's oorspronkelijk in stereo vervaardigd, maar hij produceerde ook aanzienlijke aantallen foto's in alle formaten en media waaronder glasplaten in verschillende afmetingen, enkele van de eerste autochromes, en natuurlijk film in 2 1/4 inch vierkant en 35 mm.

Zijn grootste prestatie bestond uit zijn set van zo'n 120 fotoboeken, die tezamen de meest indrukwekkende visuele autobiografie vormen ooit gemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 664.