kunstbus
Dit artikel is 18-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

James NachtweyJames Nachtwey
Foto James Nachtwey


Amerikaanse fotojournalist, geboren in 1948 in Syracuse, New York.

Biografie
Nachtwey groeide op in Massachusetts en deed eindexamen aan Leominster High School.
Hij studeerde van 1966 - 1970 kunstgeschiedenis en politieke wetenschappen aan Dartmouth College. Daar was hij ook lid van Casque and Gauntlet en van het rugby-team.
Geïnspireerd door beelden van de Vietnam oorlog en de fotografen van de Amerikaanse burgerrechten beweging leerde hij zichzelf fotograferen.
Na zijn afstuderen had Nachtwey een aantal verschillende baantjes. Hij werkte onder andere als vrachtwagenchauffeur en op koopvaardijschepen. In deze periode ontstond zijn passie voor fotografie. In deze verschillende werkomgevingen verwierf Nachtwey vaardigheden die later van pas zouden komen toen hij over de wereld rondtrok op zoek naar nieuws.

Fotografie
Nachtwey begon zijn carriere als fotograaf 1976 bij een klein dagblad in New Mexico. In 1980 verhuisde hij naar New York en begon als freelance fotograaf te werken. Zijn eerste buitenlandse opdracht voerde hem in 1981 naar Ierland. Nachtwey heeft een groot aantal gewapende conflicten en sociale onderwerpen gedocumenteerd. Hij bracht veel tijd door in Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Rusland, Oost-Europa en de voormalige Sovjet Unie. Nachtwey maakte foto's van oorlogen, conflicten en hongersnood en beelden van sociaal-politieke onderwerpen zoals vervuiling, criminaliteit en gevangenissen) in West-Europa en de Verenigde Staten. Momenteel woont Nachtwey in New York.
Nachtwey heeft zijn werk onder vaak gevaarlijke omstandigheden gedaan. In 1994 maakte hij een reportage over de aanstaande verkiezingen in Zuid-Afrika, de eerste na de periode van Apartheid. Hij was ter plekke toen de de fotograaf Ken Oosterbroek werd gedood en Greg Marinovich zwaar gewond raakte.
Tijdens zijn verslaglegging van de invasie in Irak raakte Nachtwey voor het eerst gewond tijdens een gevecht, toen een handgranaat explodeerde in het voertuig waarin hij meereed. Nachtwey maakte nog verscheidene foto's van de hospik die de gewonden hulp verleende voordat hij zelf het bewustzijn verloor.
Nachtwey herstelde voldoende om de gevolgen van de Tsunami van 26 december 2004 in Zuidoost-Azie vast te leggen.
Nachtwey heeft sinds 1984 een contract bij Time. Hij werkte voor Black Star van 1980 tot 1985. In de periode 1986 tot 2001 was hij lid van Magnum. In 2001 was hij oprichter van VII Photo Agency.

Prijzen, onderscheidingen en films
Het werk van Nachtwey is tentoongesteld in Europa en de Verenigde Staten. Het is bekroond met een groot aantal prijzen en onderscheidingen, waaronder de prestigieuze World Press Photo in 1994. In 2001 kwam een documentaire over Nachtwey uit met de titel War Photographer. Deze film is geregisseerd door Christian Frei en ontving veel onderscheidingen, waaronder een Academy Award nominatie voor "beste documentaire".

In 2006 won Nachtwey de Heinz Foundation Achievement Award voor zijn werk.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Nachtwey


Pageviews vandaag: 205.