kunstbus
Dit artikel is 14-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jenny Wesly

De fotografie van Jenny E Wesly (geboren 1948 Maastricht - overleden 14 december 2016 Amsterdam Zuidoost) is verbonden met haar persoonlijke levensgeschiedenis. Na een studie kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven en een baan in het Guggenheim Museum in New York, vestigde zij zich in 1981 als zelfstandig fotograaf in Amsterdam.

Haar eerste grote project was 'Joods' (1987) over de Joodse gemeenschap in Nederland. 'Joods' was zowel een tentoonstelling als een fotoboek. Na dit project wordt haar werk steeds persoonlijker. De rode draad in haar werk is het dualisme tussen schuld en onschuld en idylle en geweld. De laatste jaren fotografeerde Wesly niet meer volgens de klassieke wetten van de fotografie. Ze is gaan experimenteren met andere camera's en vrijer, meer vanuit de losse pols, gaan werken.

2005
Voor Beeldend Nieuws fotografeerde Wesly een jaar lang in Amsterdam Zuidoost. In de reeks die hieruit is voortgekomen, laat ze een persoonlijke visie op de Bijlmer zien. Ze is niet alleen de fotograaf die een opdracht heeft gekregen, maar ook de betrokken bewoner die zich thuis voelt in Amsterdam Zuidoost. Dat is zichtbaar in haar foto's. En dat vertaalt zich ook in nieuwsitems die ze heeft vastgelegd. De vier grote thema's die het afgelopen jaar telkens terugkeerden zijn: de stedelijke vernieuwing, de bewoners, cultuur en jeugd in de Bijlmer.

Naast vrij werk gaf Wesly ook trainingen en workshops op het gebied van fotografie, interculturele educatie, identiteit en 'empowerment' (www.focusprojecten.nl). Jenny Wesly was ook docent Tai Chi Tao.

2016 Tentoonstelling in Joods Historisch Museum: 'Mensch sein - Jenny Wesly'.
Jenny Wesly groeide op in een warm, traditioneel joods gezin waar de oorlog diepe sporen had achtergelaten en waar vermoorde familieleden in hun afwezigheid sterk aanwezig waren. Als reactie op deze zwaarte ontstond bij de fotografe een innerlijke gedrevenheid om de veelkleurigheid en kracht van het opbloeiende joodse leven in al zijn diversiteit weer te geven. Haar focus op mensen resulteerde in beelden die intensiteit, betrokkenheid en overgave laten zien. - (whichmuseum.nl)

• - In Memoriam www.cultuurenco.nl/netwerk_jenny.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 39.