kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jock Sturges

Amerikaanse (naakt)fotograaf,
as early as 1 1/2 or 1 year old. They do it spontaneously and without any thought that there's anything evil about making themselves feel good.

Sturges werkt met grootformaat, 8x10 inch, en fotografeert veel op nudistenkampen waar hij jaar in jaar uit komt. Families die daar ook ieder jaar komen, worden gevolgd en het resultaat zijn fraaie en intieme foto's. De mensen die hij fotografeert hebben het nudisme als levensstijl en Sturges voelt zich daar helemaal op zijn gemak, dat stralen de foto's wel uit.

Niet iedereen kan de naakten waarderen, zeker niet in Amerika. Nadat een fotolab aangegeven had dat er 'verdacht materiaal met jonge kinderen' was aangeboden, vond er een inval plaats door de FBI. Al in 1990 vond een inval plaats in zijn studio annex archief. Het volledige fotowerk dat zich in zijn archief, te San Francisco, bevond werd in beslag genomen, inclusief een exemplaar van Nabokovs Lolita.

1996 - Ze zijn allemaal minderjarig op de foto's die Jock Sturges in zijn boek toont. Vrijwel allemaal geheel of gedeeltelijk ontkleed. De onschuld zelve. Technisch gezien mooi fotowerk, groot formaatfoto's gedrukt in duotoon. Mooie grijsgradaties en briljante tonen. Kortom geen enkel negatief woord over de technische vaardigheden van Sturges. Enkel het thema, het onderwerp, dat Sturges al jaren fotografeert ligt de laatste jaren behoorlijk onder vuur. Een thema, het fotograferen van ontblootte kinderlijven, dat steeds meer in de taboesfeer komt te liggen.
Door het gebruik van fotografische houdingstechnieken (poses) wordt binnen de reclamefotografie de schijnbare seksuele beschikbaarheid van het model op subtiele wijze ondersteund. De lichte buiging van het hoofd, opzij of iets naar achteren, enigszins geloken ogen, een half geopende mond of een uitdagende prononcering van bepaalde lichaamsdelen suggereren een erotische overgave. Het fotowerk van Jock Sturges toont identieke beelden. Ze bezitten over het algemeen de jeugdige leeftijd en zijn binnen een andere context gefotografeerd.
'Het merendeel van de geportretteerde personen zijn naturisten van de derde of vierde generatie. Ze presenteerde zich dan ook als een 'nieuw soort mens'. Het fotograferen gaat zo vanzelfsprekend en laat een hoge mate van bewogenheid zien. Vrij en ongedwongen wat de foto's zo tijdloos maakt. Kleding toont een bepaald tijdsbeeld. Ik durf te beweren dat aan dit fotowerk niet te zien is in welk jaar dat ze gemaakt zijn'. Aldus Sturges.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.