kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joe O'Donnell

Amerikaanse fotograaf, geboren 7 mei 1922 - overleden 9 augustus 2007.

Joe O'Donnell was een van de eerste fotografen die de verwoestende gevolgen van het atoombombardement op de Japanse stad Hiroshima vastlegden en de officiële fotograaf onder vijf presidenten van het Witte Huis.

Biografie
Joe O'Donnell (1922) ging na zijn middelbare school in dienst en werd bij de mariniers opgeleid tot fotograaf.

Zijn legeronderdeel was één van de eersten die eind augustus 1945 Japan binnentrokken. O'Donnell's meerderen stuurden hem naar Nagasaki om de gevolgen van de atoombom te fotograferen. Hij kocht voor twintig pakjes sigaretten een paard en trok dagenlang door de verwoeste stad. Daar ontmoette hij de kinderen op de foto. Zij poseerden voor hem, hij gaf ze alle drie een appel. O'Donnell werkte met twee camera's, één voor het legerverslag, de ander voor zijn persoonlijke observaties. Vervolgens kreeg hij orders om een reportage over Hiroshima te maken. Thuis in de Verenigde Staten durfde hij die foto's ruim veertig jaar niet te bekijken.Na de oorlog werkte O'Donnell als freelance fotograaf in Washington, waar hij door de US Information Agency werd aangetrokken om presidenten te fotograferen. Hij werkte voor Harry Truman, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Lyndon Johnson en Richard Nixon. Eén van zijn foto's uit 1963, John F. Kennedy junior die salueert bij de begrafenis van zijn vader, is wereldwijd gepubliceerd. Omdat hij in opdracht van de regering werkte behoren zijn foto's tot het publieke domein en wordt zijn naam er uiterst zelden bij vermeld, ofschoon ze nog altijd over de hele wereld worden gebruikt.

In 1968 moest hij met werken stoppen vanwege medische problemen. O'Donnell onderging meer dan vijftig operaties ten gevolge van de radio-actieve straling in Nagasaki en Hiroshima. "Hij leed zonder te klagen", zei Anne Brown, een galeriehoudster in Nashville. "In de tijd dat ik hem gekend heb had hij veel aandoeningen en onderging hij talrijke operaties, maar hij vond altijd dat anderen het slechter hadden getroffen."

Eind jaren tachtig werd hij geraakt door een kunstwerk dat verwees naar de atoombom op Hiroshima. O'Donnell kocht het beeldje, een door vuur aangetaste crucifix, en begon zijn foto's van Nagasaki en Hiroshima te exposeren. Hij werd ook actief in de anti-kernwapenbeweging.

In de jaren '90 waren zijn foto's voor het eerst in Europa en Japan te zien. Hij publiceerde de opnamen in een boek dat in 1995 in Japan uitkwam. In 2005 werden ze door Vanderbilt University Press verzameld in een boek, getiteld Japan 1945: A U.S. Marine's Photographs from Ground Zero.

Donderdag 9 augustus 2007 overleed hij op 85-jarige leeftijd.

Was O'Donnell een fantast of een dementerende man? (foto waarop John F. Kennedy's zoontje salueert op de begrafenis van zijn vermoorde vader. De New York Times publiceert vandaag een reconstructie annex rectificatie van de necrologie die ten onrechte meldde dat de foto was gemaakt door de in augustus overleden Joe O'Donnell.
Het is een tragisch verhaal, waaruit blijkt dat heel wat oude, nog levende ex-collega's van Joe O'Donnell zicht rotschrokken over onterechte claims dat hij hun foto's zou hebben gemaakt. Zelfs van een beroemde foto van Elliott Erwitt (Richard Nixon geeft Nikita Chroesjtsjov een por tegen zijn borstkas) zei O'Donnell dat hij hem had gemaakt.
O'Donnells familie houdt zijn herinnering hoog en vraagt om begrip. Hij zou de laastste jaren seniel zijn geworden. Als de New York Times tegen een zoon vertelt dat de National Archives de naam van zijn vader heeft geschrapt bij de John-John-foto is diens commentaar: 'Dat is teleurstellend, maar dat betekent niet dat hij er niet bij was.' (www.photoq.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.