kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joel Meyerowitz

Joel Meyerowitz (1938)

Joel Meyerowitz is straatfotograaf van het eerste uur. In de jaren zestig struinde hij samen met zijn grote voorbeeld Winogrand de straten van New York af. Bovenal is Meyerowitz een belangrijke voorvechter van kleurenfotografie. Uniek zijn de zogenaamde 'dye transfers' uit de jaren zestig en zeventig. Meyerowitz is tevens auteur van talrijke boeken waaronder Bystander: A History of Street Photography. Hij kreeg vele onderscheidingen voor zijn werk, dat onder meer een plaats kreeg in de collectie van het Museum Of Modern Art.

De internationaal bekende New Yorkse fotograaf Joel Meyerowitz werd direct na de aanslagen van 11 september door het Museum van de stad New York gevraagd een fotoarchief aan te leggen van Ground Zero. Meyerowitz is de enige fotograaf die sinds 13 september 2001 onbeperkt toegang had tot het rampgebied.

Zojuist verschenen bij Joel Meyerowitz Out of the Ordinary 1970-1980
Met tekstbijdragen van Joel Meyerowitz en Frits Gierstberg
grafische vormgeving: Nicolas Hubert en François-Xavier Delarue
paperback ¦ 88 pagina's ¦ 21 x 29,5 ¦ € 29,50 ¦ISBN 978-90-5973-066-3
episode publishers, Rotterdam i.s.m. het Nederlands Fotomuseum

De Amerikaanse fotograaf Joel Meyerowitz (1938) was in de jaren zestig van de twintigste eeuw een pionier op het gebied van de kleurenfotografie. In 1974 gaf hij het zwart-wit fotograferen in het geheel op en ging over op het werken met een grootformaat viewcamera en kleurenfilm (35 mm.) Hij wilde niet langer alleen de gebeurtenis vastleggen, maar probeerde juist alles te zien, zowel wat ver weg was als dichtbij, om zo het hele zichtveld van de foto 'interessant' te maken. Met zijn fotografisch werk streefde Meyerowitz ernaar de ervaring van de wereld en de 'sensatie van de dingen' weer te geven, voor hem was een foto daarbij niet zozeer de weergave van die ervaring, maar een fragment van de ervaring zèlf. Het resultaat van zijn zoektocht werd een gevoelige, meditatieve vorm van fotografie die naderhand wereldwijd navolging vond.

De publicatie Joel Meyerowitz. Out of the Ordinary 1970-1980 toont die zoektocht en verschijnt bij de eerste tentoonstelling van Meyerowitz' kleurenfotografie in Europa. De tentoonstelling 'Out of de Ordinary 1970-1980', die is samengesteld door Joel Meyerowitz in nauwe samenwerking met het Jeu de paume in Parijs, waar zij in oktober 2006 haar première beleefde, is nu te zien in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. Voor meer informatie www.nederlandsfotomuseum.nl

Joel Meyerowitz is een 'straatfotograaf' in de traditie van Henri Cartier-Bresson en Robert Frank, alhoewel hij uitsluitend in kleur werkt. De naam van Meyerowitz hoort thuis in het rijtje andere belangrijke fotografen als William Eggleston en Stephen Shore, die mede de doorbraak bewerkstelligden van de 'serieuze' kleurenfotografie, een medium dat vóór die tijd als 'commercieel' en artistiek oninteressant werd beschouwd.

Werk van Joel Meyerowitz is onder meer opgenomen in de collecties van het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art in the Verenigde Staten, Centre Pompidou in Parijs en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Meyerowitz is de auteur van Cape Light (1978), een klassieker op het gebied van de kleurenfotografie en dat in zijn vijentwintigjarig bestaan is verschenen in een oplage van ruim 100.000. Meyerowitz is tevens auteur van vijftien andere boeken, waaronder Aftermath: The World Trade Center Archive, Bystander: The History of Street Photography en Tuscany: Inside the Light.

Voor meer informatie Joel Meyerowitz. Out of the Ordinary 1970-1980 is ook verkrijgbaar in een Engelstalige editie: ISBN 978-90-5973-067-

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.