kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julian Germain

(Groot-Brittannië, Londen, 1962)

Opleiding
Trent Polytechnic (BA), Nottingham (photography)
Royal College of Art (MA), London

Julian Germain is een fotograaf en fotografiedocent, wiens werk vooral bestaat uit meerjarige projecten waarbij hij samenwerkt met anderen en/of gebruik maakt van archiefmateriaal.

Julian Germain kan worden gerekend tot de jonge generatie Britse documentaire fotografen met een sterke belangstelling voor het sociale en maatschappelijke leven in hun eigen omgeving.

In Nederland exposeerde Perspektief 'Steelworks', een onderzoek naar de ingrijpende veranderingen in het Noord-Engelse Consett, waar de tradionele staalindustrie tijdens het bewind van premier Thatcher in korte tijd werd weggesaneerd. Boek en tentoonstelling zijn samengesteld uit werk van lokale (amateur-)fotografen, een historische reportage van Don McCullin en kleurenfoto's van de auteur.

Germain is een groot voetballiefhebber en publiceerde er twee boeken over. In Soccer Wonderland toont hij met behulp van oude persfoto's, amateuropnamen en eigen werk zijn fascinatie voor dit oude Engelse tijdverdrijf.

1995 Noorderlicht
For every minute you are angry, you lose sixty seconds of happiness
Een fotoreportage over Charles Snelling, een oude man die op zichzelf leeft, vooral de kleine dingen van het leven waardeert en onschuldig is aan de excessen van de moderne wereld.

Kunsthal Rotterdam 2000 - Schiet je leven / No Olho da Rua
Braziliaanse straatkinderen fotograferen hun leven.
Een project van Patricia Azevedo, Julian Germain en Murilo Godoy.
Voor het project over Braziliaans voetbal No Mundo Maravilhose do Futebol werkte hij samen met drie lokale kunstenaars en vijftig straatvoetballertjes.
'Schiet je leven' is een fotopresentatie die te zien is in de etalage van de Kunsthal Rotterdam. De tien foto's op posterformaat zijn gemaakt door straatkinderen uit de miljoenenstad Belo Horizonte, de op twee na grootste metropool van Brazilië. Door explosieve groei kampt de stad met een extreem groot aantal zwerfkinderen. Vijfentachtig procent van deze zwerfkinderen is drugsverslaafd en velen van hen zijn besmet met het HIV-virus of hebben al aids. Vaak hebben ze geen vast onderkomen. De Britse fotograaf Julian Germain (1962) reisde in 1996 naar Belo Horizonte om hulp te bieden en om het leven van straatkinderen zo authentiek mogelijk in beeld te brengen. Daar werkte hij samen met een Braziliaans echtpaar, kunstenares Patricia Azevedo en grafisch ontwerper Murilo Godoy. Een week lang werden elke dag dertig camera's uitgedeeld en konden de kinderen ongelimiteerd rolletjes vol schieten over hun leven. Dit leverde een eigenaardige verzameling snapshots op. Het geeft een goed beeld van hun energieke, chaotische leven dat zij spontaan vastlegden. Pasgeboren baby's, de rug van een politieman en een sneeuwwitte eend in een vervuilde vijver zijn voorbeelden van de vele foto's.

2001 Noorderlicht
Julian Germain presenteert zijn recente project 'The Face of the Century', plus enkele nieuwe landschappen en zeebeelden.

2005 Eenvoudig geluk: Charles Snelling gefotografeerd door Julian Germain
De Britse fotograaf Julian Germain ontmoette in 1992 bij toeval het bejaarde zondagskind Charles Snelling. Tot aan zijn dood in 2000 blijft de fotograaf Snelling regelmatig opzoeken en fotograferen. Het Nederlands Fotomuseum toont nu de iconen van een bijzondere vriendschap.

Germain was die zaterdag op weg naar een voetbalwedstrijd in Fratton Park, het stadion van Portsmouth. Onderweg bleef zijn blik haken aan geel-oranje gevel. Het huis bleek toe te behoren aan een vriendelijke oudere heer, Charles Snelling, die in zijn voorkamer zelf gekweekte planten en bloemen verkocht. Hij vertelde over de bloemen en wilde gedurende de wedstrijd best op Germain's statief passen. Na de match kreeg de fotograaf boterhammen en een kop thee. Snelling liet wat foto's zien, onder andere van zijn overleden vrouw Betty en zei dat hij er geen bezwaar tegen zou hebben wanneer Germain hem zou willen portretteren. Ze raakten bevriend en Julian zocht Charlie regelmatig op.

De Britse fotograaf Julian Germain fotografeerde acht jaar lang het leven en het huis van Charles Snelling, een oude man in het zuiden van Engeland, die er een ongewoon zachtmoedige en ontwapenende levensvisie op nahield. Germain's foto's van Charlie, zijn huis, de fotoalbums van Charles en de dingen die hij bezat vormen een ontroerend mooi portret van deze alleenwonende man.

Germain zegt over Charlie: 'Charlie was een eenvoudige, zachtaardige man. Hij hield van bloemen en de namen van bloemen. Hij hield van kleur en omgaf zichzelf met kleur. Hij hield van zijn vrouw. Hij toonde me dat de meest belangrijke dingen in het leven niets kosten. Hij was mijn tegengif voor het 'moderne' leven'. In de fotoserie, waarin naast Charlie zelf ook het interieur van zijn huis telkens terugkeert, spelen ook zijn oude foto-albums een grote rol.

Tien jaar geleden exposeerde het Noorderlichtfestival de eerste portretten van Charlie en (wolken-)landschappen van Julian Germain. Als redacteur van het onregelmatig verschijnende tijdschrift Useful Photography selecteert hij samen met Hans Aarsman, Claudie de Cleen, Hans van der Meer en Erik Kessels foto's met onvermoede kwaliteiten.

'For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness' is een uitspraak van Charlie die de fotograaf als titel voor deze tentoonstelling koos. De foto's zijn kleurrijk en niet gespeend van enige milde humor. In de geest van zijn hoofdpersoon heeft Germain de foto's voorzien van lijsten in zachte pasteltinten.

Bij de opening verscheen ook het gelijknamige boek, compleet met stofomslag met blauwe, gele en groene bloemetjes. Zowel in de expositie als in het boek zijn gereproduceerde pagina's uit Charlie's fotoalbums opgenomen. Het boek is door de grotere verscheidenheid aan beelden en de doeltreffende afwisseling van Germain's gedetailleerde foto's en Charlie's aandoenlijke albumpagina's misschien net iets krachtiger, levendiger dan de tentoonstelling. Evengoed verbeelden beide presentaties liefdevol de zachte kleurrijke levenshouding van Charlie Snelling in sensitieve observaties van Julian Germain.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 35.