kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Juul Hondius

Juul Hondius (1970, Enschede)

Juul hondius, Nederlandse fotograaf, woont en werkt in Amsterdam.

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Afdeling Fotografische Vormgeving, Den Haag (1992-1997)
Karlov University, Afdeling Fotografie, Praag (1994-1995)

Juul Hondius is geen documentair fotograaf, hij ensceneert juist zijn foto's, gebaseerd op beelden uit de werkelijkheid

Hondius heeft bewezen dat hij fotografie tot een verontrustende, zelfs confronterende ervaring wil maken. Hij tartte de gemoedsrust van de Tsjechen door in Praag affiches op te hangen van door hem gefotografeerde Roma-zigeuners, voorzien van bijschriften als 'schuldig geboren?' en 'tolerantie?'. De affiches werden direct beklad en van de muren gescheurd, en als onderdeel van het project weer geherfotografeerd.

expositie: Musée des Beaux Arts, Nantes, 'Multiples objets du désir', 2002;
expositie: Huis Marseille, Amsterdam, 'Keuze uit de collectie', 2002;
expositie: Stedelijk museum Amsterdam, 'Life in a Glass House', 2002.

Aanmoedigingsprijs Fotografie AFK (2002), voor een achttal losstaande, maar sterk verwante fotobeelden,
Juryrapport: De foto's van Juul Hondius zijn niet gemakkelijk te plaatsen: ze passen in geen enkel bekend genre van de fotografie. De afgebeelde objecten en figuren lijken op het eerste gezicht alledaags en herkenbaar: een benzinepomp, de grote, natte, draaiende wielen van een vrachtwagen, een man die in het donker vanuit de sloot de wallenkant opklimt. Maar het is onduidelijk in welke context ze staan: waar, wanneer en waarom zijn de foto's gemaakt ? Ook de bijschriften laten daarover niets los: 'Man', 'Wheels', 'Auto'. Dat gebrek aan informatie verleent deze beelden een eigenaardige dreiging: alsof ze deel uitmaken van een wereld die haar betekenis niet prijsgeeft en daardoor onbeheersbaar blijft.
Hondius presenteert zijn esthetisch ogende kleurenfoto's zeer groot, waardoor ze op zichzelf komen te staan, onafhankelijk van elk voorafbestaand verhaal of gegeven. Elke associatie met illustratief werk, waarin objecten benoemd, geplaatst en - in zekere zin - onschadelijk gemaakt worden, wordt zo vermeden.
De fotowerken die Hondius het afgelopen jaar heeft gemaakt, liggen in het verlengde van zijn project drie jaar geleden in Praag: hij breekt in op een wereldbeeld van veiligheid, harmonie en saamhorigheid. Van deze eigenzinnige fotograaf is veel te verwachten: uit zijn geheimzinnige onderwerpskeuze blijkt een verfrissende benadering die niet onder één noemer onder is te brengen. Zijn interesse in fundamentele experimenten wint bovendien aan kracht en geloofwaardigheid door de uiterst bedachtzame manier waarop de beelden in scène zijn gezet.


expositie: galerie Akinci, Amsterdam, 'FACTION', 2003;

Juul hondius ontving in 2003 de Charlotte Kölher Prijs.
Juul Hondius (Ens 1970) uit Amsterdam werd als fotograaf opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Behalve met commerciële opdrachten profileert hij zich sinds zijn afstuderen ook met autonome projecten. Op een geraffineerde esthetische wijze legt hij quasi-toevallige situaties vast met een vaak wrange ondertoon of een expliciet gruwelijk karakter. De jury vindt het fascinerend dat de lading van het beeld door de stilering pas na enige tijd echt doordringt. De kunstenaar zet het publiek ertoe aan bij zichzelf te rade te gaan over de morele implicaties van de geconstrueerde, maar bedrieglijk echte voorstellingen. De jury is onder de indruk van de overtuigingskracht die aldus van het werk uitgaat.

2003 Amsterdam,
Juul hondius maakte zijn foto's gedurende een aaneengesloten periode van reizen door verschillende delen van de wereld. Hij verbleef tijdens zijn reis voor een groot deel in vliegtuigen, treinen, boten en bussen en fotografeerde daar zijn medereizigers. Dit leverde beelden op van mensen onderweg. Op de foto's worden we vooral gewaar van het feit dat de ruimte van de reiziger klein is. Juist dit geeft de beelden van hondius hun unieke intieme karakter. hondius wil de kijker bewust maken van diens eigen geconditioneerde blik. Hondius' gefotografeerde beelden geven een aanzet tot een verhaal, en veroorzaken bij de kijker een dramatisch effect.

Relevante verwijzingen: http://www.akinci.nl/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.