kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963)

Freelance foto-journalist

Kadir van Lohuizen werd verschillende malen gelauwerd, winnaar van 3 zilveren camera's (1994, 1997, 2001), werkt sinds 1988 als fotojournalist en is aangesloten bij het Franse bureau Agence vu. Zijn werk wordt gepubliceerd in Vrij Nederland, Trouw , NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Morgen, Mare, Paris Match, The Independent, Newsweek en Time en waren o.a te zien op tentoonstellingen in de Kunsthal in Rotterdam en op het fotofestival in Naarden. Ook zijn er verschillende fotoboeken van zijn hand.

Kadir van Lohuizen is als freelance fotograaf een verslaggever van onze tijd. Vaak laat hij de konsekwenties daarvan zien en soms ook de schoonheid. Wij, als kijker, maken op deze wijze kennis van die, vaak ruwe, wereld, en kunnen daarna de gevolgen als kenmerken van onze tijd, nooit meer ontkennen. De tol van het moderne leven die natuur en mens elders moeten betalen, worden mede door zijn foto's, ook onze verantwoordelijkheid. Prachtige foto's heeft hij gemaakt van zijn reizen in China, Tibet en langs 7 grote wereldrivieren (te zien in mooie fotoboeken). Maar ook drukwekkende en meeslepende foto's o.a. over een rampzalige treinreis van Rwandese vluchtelingen naar een kamp bij Kisangani; in Sierra Leone, Liberia en Gaza.

Kadir van Lohuizen begon na zijn schooltijd met reizen en fotograferen. Voor opdrachtgevers als Vrij Nederland, The Independent en Newsweek legde hij conflicten vast in onder meer Palestina, Zuid-Afrika en Angola.

Aderen
Niger-Jangtse-Ganges-Donau-Amazone-Mississippi-Ob
In 1996 startte Kadir van Lohuizen bij de bron van de Niger, om de rivier uiteindelijk tot de monding af te reizen. Het was een welbewuste poging om een min of meer toevallig en in ieder geval niet clichématig beeld van Afrika te geven. Aderen is het in boekvorm bijeengebrachte resultaat van zeven jaar zwerven langs en op zeven rivieren. Het geeft een even prachtig als indringend beeld van gigantische stroomgebieden op vrijwel alle continenten. (diamant omvat zijn fotoreportage over de route die diamanten uit Afrika afleggen, van mijn tot consument. De diamanthandel leidde in Afrikaanse landen als Congo, Sierra Leone en Angola regelmatig tot conflicten tussen verschillende stammen. De opbrengsten werden vaak gebruikt voor eigen gewin. Inmiddels is de industrie transparanter geworden, zodat het spoor van de diamant duidelijker is. Maar nog steeds profiteert slechts een kleine groep van de enorme winsten. In zijn fotoreportage toont Van Lohuizen de arbeiders, de handelaren en de arbeidsomstandigheden, en hij laat zien hoe de geldstromen lopen. Hij vraagt zich af wie er nu eigenlijk profiteert van deze industrie. Van Lohuizen maakte de serie in opdracht van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en West Africa Witness, een onafhankelijk platform van deskundigen.

Hij won in 2006 de 2e prijs in de categorie Contemporary Issues, stories van de World Press Contest.
Van Lohuizen won de volgende prijzen met deze serie:
Tweede prijs in de categorie Contemporary Issues, Stories in de World Press Contest 2006.
Zilver in de categorie Natuur en Milieu Series bij de tweede verkiezing van de foto van het jaar door de CHIPP (China International Press Photo Contest) - maart 2006.

Websites: www.agencevu.com, www.worldpressphoto.nl www.fotoexpo202.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 780.