kunstbus
Dit artikel is 17-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leonie Purchas

Britse fotografe, geboren 2 Augustus 1978 in Londen.

Purchas studeerde kunstgeschiedenis en werkte een tijd lang als assistent bij de Britse fotojournalist Tom Stoddard. In de afgelopen jaren maakte ze uiteenlopende fotoreportages waarbij ze ondermeer het leven volgde van verschillende families in landen als Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en Cuba. Haar werk werd gepubliceerd in The Sunday Times Magazine en Newsweek.

In 2008 ontving Purchas de F Award, een internationale prijs van 20.000 euro voor 'betrokken fotografie'. Deze prijs stelde haar in staat om te werken aan 'In the Shadow of Things', een persoonlijk project over haar familie waarover zij in 2010 een boek zal publiceren.
De F Award, een internationale prijs voor 'betrokken fotografie' (de term is van Cornell Capa) wordt gesponsord door Fabrica (een initiatief van kledingfabrikant Benetton) en Forma, International Center of Photography.

Leonie Purchas wint Paul Huf Award 2009.
De Britse fotografe Leonie Purchas (°1978) is tot laureate uitgeroepen van de KLM Paul Huf Award 2009. Er waren 81 genomineerden waaruit de jury moest kiezen.

De prijs, die een geldwaarde heeft van van 20.000 euro, is vernoemd naar de in 2002 overleden Nederlandse fotograaf Paul Huf, is bedoeld voor jong internationaal fotografie talent tot 35 jaar. De winnaar fungeert ook drie weken als artist in residence in Amsterdam en zal bij het Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) in september haar werk mogen tentoonstellen.

Volgens de internationale jury was men dit jaar vooral op zoek naar 'vernieuwingskracht, zowel inhoudelijk als visueel'. Zo moest de winnende fotograaf zowel oorspronkelijkheid als een consistente kwaliteit laten zien. Volgens de jury is het werk van Purchas, dat zich richt op het leven van haar directe familie, zowel visueel als emotioneel aangrijpend. Haar werk, dat zich richt op het leven van haar directe familie, laat de beperkte en complexe omgeving van hun gezin zien. De gecompliceerde situaties die zij in haar beelden vastlegt worden gekenmerkt door een poëtische ondertoon.'
De jury bestond uit: Voorzitter Willis Hartshorn (V.S.), sinds 1994 directeur van het International Center of Photography (ICP) in New York; Clive Kellner (Zuid-Afrika),voormalig directeur van de Johannesburg Art Gallery (JAG) enl curator van de Schachat Collection; Mariko Takeuchi (Japan), verblijft momenteel in New York, USA en is gastonderzoeker voor het Nationaal Museum voor Moderne Kunst in Tokio; Julien Frydman (Frankrijk); directeur van Magnum Photos, Parijs en Juliette Jongma (Nederland), eigenaar van galerie Juliette Jongma in Amsterdam.
Eerdere winaars waren de Zuid-Afrikaanse fotografen Pieter Hugo en Mikhael Subotzky, de Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani, de New Yorkse fotograaf Taryn Simon en de Nederlander Anton Corbijn.

www.leoniepurchas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 650.