kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Les-Krims

Amerikaans fotograaf geboren op 16 augustus 1942 in Brooklyn New York

Les Krims woont in Buffalo, New York. Hij is befaamd om zijn zorgvuldig ge├źnsceneerde en geregisseerde foto's "fictions" geheten, verschillende candid series, een satirische kant, zwarte humor en voortdurende kritiek op wat hij beschrijft als links gezwam.

Les Krims studeerde aan de Stuyvesant High School, in NYC. Richard Ben-Veniste (beroemd omdat hij Richard Nixon vervolgde) en A. D. Coleman, de vroegere fotocriticus van de New York Times waren onder meer zijn klasgenoten. Krims studeerde kunst aan 'The Cooper Union for the Advancement of Science and Art' en Pratt Institute. In 1969 vertrok hij uit New York City om naar Buffalo te verhuizen.

Toen Krims 27 jaar was in 1969 behaalde hij directe erkenning met zijn eerste expositie in de Witkin Gallery. Exposities van zijn krachtige satirische afbeeldingen, zoals zijn Jewish mother, naakt op haar bank in de woonkamer, oudere Joodse mannen in een sauna in Coney Island en een naakte vrouw, die slechts een Minnie Mouse masker draagt, poserend tegenover een enorm kruis gemaakt van Mickey Mouse ballonnen.

Gedurende de jaren wordt zijn werk gekarakteriseerd als humoristisch, verontrustend, vrouwonvriendelijk en revolutionair. Een pionier van eigentijdse uitbeelding en gefingeerde fotografie, zijn werk heeft aangezet tot vurige dialogen over sekse, de relatie van fotografie tot geschiedenis en de grenzen van promiscuïteit en taboe.

Les Krims werkt aan Buffalo State College, waar hij doceert aan het Department of Fine Arts.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.