kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lewis Baltz

Amerikaanse fotograaf,

Lewis Baltz maakte deel uit van de invloedrijke stroming New Topography in de jaren zeventig; over zijn werk verschenen klassiekers als 'The New Industrial Parks' (1975) en 'Park City'.

Lewis Baltz volgde de esthetische voorschriften van voorgangers als Walker Evans en W. Eugene Smith met hun uitgebreide documentaties van sociale en ecologische rampen.

Hij claimde dat het landschapsgenre definitief gestorven was en werd vervangen door de weergave van een gebied.

Zie ook Lewis Baltz, één van de de deelnemers van 'Datar' claimde ooit dat het landschapsgenre definitief gestorven was en werd vervangen door de weergave van een gebied. De vele opgelegde fotowerken die in het vaarwater van Datar vanaf de jaren '80 een relatief succes in Europa kennen tonen aan dat dit zeker geen louter verbaal statement is.

1995 [Alter] Ego Documents
DE VERANDERENDE RELATIE tussen persoon en personage stond centraal in [Alter] Ego Documents, de foto- en videotentoonstelling die op negen plekken in Amsterdam te zien was. De tentoonstelling bracht kunstenaars bij elkaar die op heel verschillende manieren hun eigen leven tot inzet maken voor hun werk. Bij een kunstenaar als Lewis Baltz is de relatie tussen zijn privé-leven en zijn publieke persoon vrij afstandelijk: hij maakte een werk op cd-rom over een rechtszaak die hij 'meemaakte' toen hij één jaar was. Toch spreekt ook uit dit werk een obsessie met het eigen leven, en met de waargebeurde voorvallen die bij toeval zijn pad kruisten en die zijn leven mede hebben vormgegeven. (Groene Amsterdammer van 8 maart 1995, Marijn van der Jagt)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.