kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lisette Model

'I am a passionate lover of the snapshot because of all photographic images it comes closest to truth'

Lisette Model openbaarde in zwart-wit welke gezichten armoede, agressie en uitzichtloosheid kunnen aannemen en had de intuïtie om een moment suprême, hoe apathisch ook, zo'n hoog dramatisch gehalte mee te geven dat het beeld 'gebeiteld' staat.

Enkele Bekende leerlingen van Lisette Model:
Levinstein vestigde zich in 1946 in de dynamische metropool New York en begon als graficus bij een reclamebureau. Gefascineerd door zijn nieuwe omgeving begon hij eind jaren '40 te fotograferen, aanvankelijk als leerling van Alexey Brodovitch, Lisette Model en Sid Grossman.

Tussen 1955 en 1957 studeerde Diane Arbus fotografie bij lisette model die haar meteen opmerkte. Model stimuleerde Arbus in het verder uitdiepen van haar persoonlijk werk. Van dan af legde Arbus zich toe op het portret. Ze fotografeerde freaks, nudisten, travesties, personen met een mentale handicap, dwergen maar vooral ook gewone mensen. Ze sprak de mensen aan op straat of in het park en maakte ter plaatse een foto of ging met ze mee in hun huizen.

Midden jaren zeventig gaat Nan Goldin in kleur werken en vindt - mede beïnvloed door de rauwe fotografie van Weegee en Lisette Model - haar eigen benadering: Goldin legt vast en neemt deel, haar foto's zijn intiem en empathisch.

Barry Kornbluh (Verenigde Staten, 1952) studeerde fotografie bij onder andere Lisette Model. In het begin van de jaren tachtig begon hij met het uitvoeren van opdrachten, waarin de wereld van de jazz een centrale rol speelde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 41.