kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucien Vogel

Fotograaf en hoofdredacteur van het Franse tijdschrift VU, uitgegeven sedert 1928.

Aan VU werkten heel wat later bekende namen uit de fotografie mee: André Kertesz, Martin Muncacsi, Felix H. Man, en Robert Capa.

(Friedmann (Robert Capa) ontmoette in Parijs Gerda Taro, net als hij fotografe en Duits vluchteling. Zij werkten bij het agentschap Allience, opgericht door weer een andere Duitse vluchtelinge Maria Eisner. Taro en Friedmann dachten dat voor de foto's meer betaald zou worden als ze gemaakt waren door een succesvolle Amerikaan en bedachten het pseudoniem Robert Capa. Het 'bedrog' werd ontdekt toen Lucien Vogel, redacteur van Vu Mazazine een aantal foto's van 'Capa' kreeg aangeboden, terwijl hij getuige was van het feit dat Friedmann ze maakte. En dus veranderde Friedmann simpelweg zijn naam in Robert Capa. Hij zou de naam echter pas daadwerkelijk in Spanje actief gebruiken.
foto's afgewisseld met foto's van agenschappen en foto's met vermelding van de auteur. Men voelt echter in de dubbele pagina's over de burgeroorlog dat méér en méér aandacht wordt besteed aan de lay-out: meer namen van ooggetuigen-, fotografen komen onder de foto's te staan; sommige zijn reeds bekende persfotografen: Reissner, Pierre Boucher, Serrano, Hans Na-muth.

"VU" stuurt zelfs op zeker moment een vliegtuig met journalisten en fotografen naar Spanje. Een unieke stunt met bijna fatale afloop: het vliegtuig stort neer bij Barcelona. Begin augustus 1936 vertrekt een speciaal vliegtuig voor rekening van "VU": aan boord Soria, Lucien Vogel, en het tweespan Taro Capa. Vlak voor Barcelona moet een noodlanding gemaakt worden, gelukkig zonder veel gekwetsten kan de groep verder naar Barcelona waar door Taro en Capa vooral straatbeelden worden gefotografeerd in een stad die door de CNT, POUM en PSUC geregeerd werd. Het relaas van het vliegtuigongeval wordt gepubliceerd in het speciaal-nummer van "Vu" over de Spaanse Burgeroorlog op 29 augustus 1936

Op 9 september 1936 verschijnt de beroemde foto van Capa met de vallende strijder: hier verschijnt voor de eerste keer zijn naam onder een in "VU" gepubliceerde foto, hoewel Capa reeds actief meegewerkt had aan het speciale spanje-nummer van WIT van 29 augustus 1936. Lucien VogelL wordt kort daarop ontslagen als hoofdredacteur door de eigenaars van het blad en daarmee eindigde een gedurfde progressiviteit in fotobeeldkeuze, lay out en redactie in de wereld van de Franse "Illustré".
Bron: De auteur-fotograaf als ooggetuige in de Spaanse burgeroorlog door Mark VAN GYSEGEM

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.