kunstbus
Dit artikel is 10-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marc Riboud

Frans fotograaf, geboren Lyon 24 juni 1923 - 30 augustus 2016. Marc Riboud werd wereldberoemd dankzij zijn Bloemenmeisje uit 1967. Op de iconische foto staat een jonge vrouw die met een bloem een rij militairen trotseert tijdens een anti-Vietnamdemonstratie in Washington. De foto groeide uit tot een symbool van de flowerpower tegen het establishment in de Verenigde Staten.

Marc Riboud is autodidact. Hij gaat naar de middelbare school in Lyon en maakt op zijn veertiende jaar, met een van zijn vader gekregen pocket camera, zijn eerste foto's op de Wereldtentoonstelling in Parijs .

In de periode 1943-45 is hij actief in het Franse verzet en het Franse bevrijdingsleger. Hierna studeert Riboud van 1945-48 werktuigbouwkunde aan de École Centrale te Lyon.

Van 1948 tot 1951 werkt hij als ingenieur in een fabriek in Villeurbanne. Om het festival van Lyon te fotograferen neemt hij een week vakantie en verzuimt daarna terug te keren. Hij besluit zich te wijden aan fotografie.

Riboud verblijft dan drie maanden in New York en ontdekt dat fotografie gewaardeerd wordt in de musea.


Schilder van de Eiffeltoren (1953)

In 1952 vertrekt Riboud naar Parijs, waar hij als freelance fotograaf en fotoreporter werkt. Hier leert hij Henri Cartier-Bresson en Robert Capa kennen, de oprichters van het agentschap Magnum. In 1953 nodigt Capa hem uit bij Magnum te komen. Hij krijgt een publicatie in Life van zijn foto van een schilder van de Eiffeltoren (1953), een van zijn bekendste foto's.

Robert Capa, president van Magnum stuurt Riboud naar Londen, "om de meisjes te zien en Engels te leren". Hij leert geen Engels, maar fotografeert intensief.

Tussen 1955 et 1957, vertrekt hij met een landrover naar India, waar hij een jaar verblijft en daarna naar China gaat.

In 1959 wordt hij verkozen tot vice-president van Magnum voor Europa.

Na een verblijf van drie maanden in de USSR in 1960, verslaat hij de onafhankelijkheid in Algerije en in donker Afrika.

In 1966 wordt hem de Overseas Press Club Award toegekend voor het boek The Three Banners of China.

Tussen 1968 en 1969 maakt Riboud reportages over Noord- en Zuid-Vietnam. In het daaropvolgende jaar in 1970 krijgt hij voor de tweede keer de Overseas Press Club Award voor Faces of North Vietnam.

In de tachtiger jaren maakt hij verscheidene reizen naar het Midden Oosten, Cambodja, China en Japan. Hij fotografeert ook in Frankrijk in de tuinen van Tourraine en keert verschillende keren terug naar Sjanghai voor zijn volgende boek. In 1996 publiceert hij Forty years of photography in China. Hij exposeert in Parijs, Londen, New York, Peking, Hong Kong, Bilbao ....

In de periode 2000-2001 maakt Riboud verschillende reizen naar Istanboel, die leiden tot de publicatie van Istanbul 1954 - 1998 bij Drukkerij Nationale Editions, Parijs in 2003.

In 2002 ontvangt Marc Riboud de Life Time Achievement Award in New York.

In 2003 is de publicatie van Demain Shangai door Uitgeverij Delpire Parijs in 2003, ter begeleiding van de expositie in Musée Carnevalet in Parijs. Flammarion publiceert een retrospectief van het werk van Marc Riboud in 2004, 50 ans de photographie en van 26 maart - 17 oktober 2004 is 50 ans de photographie te zien in het Maison Européenne de la Photographie (MEP) in Parijs.

2009 Marc Riboud wordt de Lifetime Achievement Award toegekend door Sony World Photography Awards.
Riboud zal de onderscheiding in ontvangst nemen op 16 april in het Palais des Festival in de Zuid-Franse badstad Cannes. Er is ook een retrospectieve tentoonstelling gepland van Marc Ribouds werk. www.worldphotographyawards.org/festival

Websites:
. www.marcriboud.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.