kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marrie Bot

Nederlands fotografe, kunstenaar, geboren 1946 in Bergambacht, werkt in Rotterdam.

Website: Koninklijke Acad. v. Beeldende Kunsten Fotografie.

Marrie Bot kiest vaak sociaal- maatschappelijke thema's waarop een taboe rust. Zij onderzoekt en fotografeert haar onderwerpen langdurig en diepgravend voordat zij ze er mee naar buiten treedt. Zij geniet bekendheid door haar boeken Miserere, de grote boetebedevaarten in Europa (1984), Bezwaard Bestaan, over verstandelijk gehandicapten (1988) en Een Laatste Groet, uitvaart- en rouwrituelen in multicultureel Nederland (1998).

In 1989 ontving zij de Maria Austriaprijs voor Bezwaard Bestaan en in 1990 kreeg zij de Heineken Kunstprijs (fotografie-oeuvre. Haar foto's bevinden zich in vele museale en particuliere collecties.

2004 'Geliefden - Timeless Love'
In dit boek toont Marrie Bot kleurenfoto's van paren op leeftijd die elkaar beminnen en dat open en bloot laten zien. Het is het eerste boek in Nederland dat een teder, maar realistisch beeld geeft van de huiselijke erotiek van gewone mensen tussen de 50 en 85 jaar.
In de jaren 80 vroeg Marrie Bot zich al af waarom ze nooit foto's of films zag met naakte ouderen, al dan niet vrijend. Ze begon een zoektocht naar afbeeldingen, maar die leverde weinig op. In 2000 besloot ze daarom het onderwerp zelf ter gaan fotograferen. Bot selecteerde tien paren die bereid waren om mee te werken. Het zijn ouderen met een harmonieuze relatie, die plezier aan erotiek beleven, gebaseerd op liefde en genegenheid. Marrie Bot fotografeerde alle paren thuis, omdat zij de huiselijke erotiek wil laten zien. De geselecteerde foto's laten een grote variëteit aan activiteiten, leeftijd, milieus en lichamelijke verschillen zien.

Websites: Hans Aarsman een opdracht voor het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, waarin ze fotowanden maakten van achterhoofden van personeelsleden en patiënten, voorzien van een lijst en zo opnieuw gefotografeerd. Met het gegeven van het ziekenhuis hebben ze een eigen beeld weten te creëren. Een beeld wat autonome waarde heeft en toch in opdracht is gemaakt. Marrie Bot noemt soortgelijke projecten Commissioned Art-Projects.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.