kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Martin Parr

Martin Parr (Epson, Surrey, 1952)

Engelse fotograaf, één van de meest invloedrijke en vernieuwende fotografen van zijn tijd.

Martin Parr heeft rond de dertig boeken op zijn naam staan. Daarnaast telt zijn fonds nog een achttal 'artists books' in een kleine oplage.

Parr richt zich op de lifestyle van de middle-class en houdt de hedendaagse Westerse, met name Britse samenleving, een spiegel voor. Het werk van Parr is provocerend en roept regelmatig discussie op. Zijn indringende fotografische methode met onverbloemd flitslicht, legt alles bloot waardoor het publiek het werk niet altijd waardeert. Met zijn vernieuwende beeltenissen en afwijkende aanpak gaf Parr de sociale documentaire een nieuwe impuls. Hij verwierf hiermee internationale waardering en navolging.

Sinds zijn studie aan de Manchester Polytechnic staan talloze projecten op Parr's naam.

jaren zeventig - zwart-wit fotografie
Parr begon zijn carrière in de jaren zeventig met zwart-wit series waarmee hij de sociale verhoudingen van de Engelse middenklasse waar hij zelf ook toebehoort becommentarieert.

De zwart-wit serie van 'Love Cubes' (1972) geeft de altijd interessante vraag weer hoe we onze partner kiezen.
Speel het Martin Parr Love Cubes spel

De zwart-wit serie 'Love Cubes' uit 1972 stelt de altijd interessante vraag hoe we onze partner kiezen. Wie hoort bij wie? Stel de koppels samen.
In 'Home Sweet Home' (1974) wordt Parr's fascinatie voor de persoonlijke smaak duidelijk.
Het sociale landschap van de westerse samenleving, met name Groot-Brittannië, brengt hij voor het eerst in kaart met foto's van voedsel in de serie 'Junkfood'.

jaren tachtig - kleurenseries
Parr brak begin jaren tachtig internationaal door met de confronterende kleurenserie The Last Resort, een serie over een vervallen badplaats. Drie jaar lang houdt Parr zich bezig met de serie over het verval van de Engelse badplaats New Brighton waar te dikke Britten hun vakantie doorbrengen, patat etend op de betonnen pier, tussen rondslingerend afval. Parr toont met veel humor, hilarische en soms groteske elementen van de Westerse, met name Britse consumptiemaatschappij.

Parr's kleurgebruik is sinds The Last Resort zijn handelsmerk. Het typerende kleurenschema komt door de vele close-up's en het gebruik van de flitser extra sterk naar voren. Internationaal breekt hij met deze serie door als sociaal bewogen en politiek fotograaf. Hierna volgen enkele fotoseries van eenzelfde sociaal getinte aard.

Sinds 1994 is Martin Parr lid van Magnum Photos.

Inmiddels uitgegroeid tot internationaal bekende documentairefotograaf richt Parr zich met de serie 'Small World' (1995) op de internationale toerisme-industrie. Met detailopnamen legt hij in deze serie op ironische en cynisch wijze de massa vast.

Parr verwierf internationale bekendheid met zijn foto's waarin de vooroordelen van ons dagelijks leven op humoristische wijze aan de kaak worden gesteld. Vooral zijn serie over de waanzin van het hedendaags toerisme, die hij overal ter wereld vastlegde, droeg hieraan bij.
Voor het project in de Kunsthal fotografeerde hij slapende forensen in de metro van Tokyo. De fototentoonstelling 'Japanese Commuters' biedt het Westerse publiek een even vervreemdende als hilarische confrontatie met dit typische Japanse fenomeen. Iedereen die Japan bezoekt verbaast zich over het grote aantal slapende (vooral mannelijke) Japanners in de metro. Dit heeft uiteraard te maken met de lange reis die de meesten dagelijks afleggen om bij hun werk te komen. Voor zakenmensen, maar ook voor studenten, is de metro dan ook een uitgelezen plek om hun chronisch slaapgebrek te compenseren. Bovendien zijn Japanse metro's en treinen keurig verwarmd in de winter en airconditioned in de zomer en een veilig vervoermiddel. Tenslotte moet worden opgemerkt dat Japanse gerechten vaak relatief veel koolhydraten bevatten, die langzaam verteren en de mensen slaperig maken.

carrière van Parr in historisch perspectief en vergelijkt eerder werk met recent materiaal.

De bekendheid van Martin Parr heeft ertoe geleid dat hij voor verschillende nevenactiviteiten is gevraagd. Hij trad op als curator voor het fotofestival in Arles 2004, doceert op de universiteit en maakt films.

foto's van Parr, en volgde hem aan het werk tijdens Ladies Day in Ascot. Parrs biografe Val Willams is aan het woord, evenals filmproducent Colin Luke.
Photoq: review Think of England

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.