kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Micha Bar-Am

Israelische fotograaf. Geboren: 1930 Berlijn

In 1936 vertrekt hij met zijn ouders naar Palestina en is van 1945-48 actief lid van de militante ondergrondse beweging Haganah.

1948/49 Infanteriesoldaat tijdens de Israelische Onafhankelijkheidsoorlog. Het was tijdens deze oorlog dat de standpunten ten aanzien van zijn land veranderderden.

1949-57 Metaalarbeider en jeugdleider op een kibboets in West-Galilea. Pas in de jaren vijftig begon Bar-Am serieus te fotograferen alhoeweol hij al in zijn jeugd geinteresseerd was in fotografie.

Na eerst met geleende camera's gewerkt te ebben kocht hij een Leica Micha Bar-Am noteerde van iedere foto die hij maakte de sluitingstijd en de lichtconditie waarin deze gemaakt was.

Langzaam maar zeker werd zijn werk ook gepubliceerd.

1957-66 Micha Bar-Am werkt als fotojournalist voor het Militaire Isralische tijdschrift Bamahaneh en was een periode Freelance fotograaf voor diverse Israelische kranten.

Vanaf 1968 is Micha BAr=Am correspondent in het Midden-Oosten voor de New York Times en lid van Magnum Photo's in Parijs en New York.

Bar-Am droeg meet zijn fotografische werk bij aan de bewustwording in de wereld van de politieke en sociale conflicten en culturele ongerijmdheden van Israel. Met zijn wortels als fotojournalist maar in het bezit van kunstenaarsogen kan zijn werk in de lijn van fotografen als Robert Capa, Walker Evans en W. Eugene Smith gezien worden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 3.