kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

NadarZelfportret - fantasiefoto

Frans schrijver, tekenaar, fotograaf, journalist en ballonvaarder, geboren 6 april 1820 Parijs - overleden 21 maart 1910 Parijs.

Nadar, pseudoniem van Gaspard-Félix Tournachon, was als karikaturist verbonden aan het blad Charivari, net zoals Honoré Daumier. Hij was ook oprichter van de Revue Comique.

Zijn studio geopend in 1861 aan de Boulevard des Capucines was een ontmoetingsplaats voor componisten (Claude Debussy, Fauré, Liszt, Berlioz), schilders (Monet, Manet, Courbet, Corot) en schrijvers (Hugo, Zola, de Maupassant, George Sand). Het is een van de meest modieuze etablissementen van de stad. In de zeer luxe inrichting van de ontvangsthal en de opnameruimte is er bijvoorbeeld een kunstig aangelegde waterval over een mooie rotspartij.

Beroemd door zijn foto's van tijdgenoten van onder andere Jules Verne, Sarah Bernhardt, de gebroeders De Goncourt, Charles Baudelaire, Gustav Doré en Gustave Courbet, maar ook de meeste rijke en voorname ingezetenen van de stad.Luchtfoto van Parijs uit 1867.

Hij legt niet alleen het 'Nouveau Paris' vast, maar ook de oude afbraakbuurten, hij daalt af in de catacomben en de riolen, en onderneemt zijn beroemde vluchten per heteluchtballon (reeds in 1858), waarbij het uitzicht over de stad vanuit verschillende perspectieven weet vast te leggen. Hij maakte, o.a. vanuit de Géant, vluchten tot in 1863 naar Hannover. Ook steeg hij, onder het oog van koning Leopold I, op 26 september 1864 vanuit de Kruidtuin te Brussel op. Hier maakte hij gebruik van dranghekken, om de veiligheid van de omstaanders te garanderen. Nog steeds spreekt men in België van een nadarhek.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nadar

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 198.