kunstbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nico Bick

Nico Bick (1964)

Nederlandse fotograaf, geboren in Arnhem, woont en werkt in Amsterdam.

Nico Bick maakt een uitgebreide documentaire serie van archieven in Nederland (waaronder de kluizen van het Nederlands fotomuseum). Hij fotografeert deze meestal verlaten plaatsen vrij zakelijk, met veel aandacht voor ruimtelijkheid en details in de interieurs. - (2005)

Kenmerkend voor zijn fotografie is de voorkeur voor wat ogenschijnlijk onopvallend is. Plaatsen waar eigenlijk niemand echt naar wil kijken. Wat hij daar fotografeeert is niet wat die plek bijzonder maakt, maar wat er gewoon aan is.

Nico Bick fotografeert voornamelijk in Amsterdam. Daar legt hij het uitzicht vast dat mensen zien wanneer ze uit het raam kijken en dat mede bepalend is voor hun beleving van de ruimte in een stedelijke woonomgeving.

Werk van Bick was te zien tijdens de Noorderlichtmanifestaties Wonderland (1999) en Sense of Space (2001).

Architectuur Biënnale Venetië 2000
In opdracht van het Nederlands Architectuur Instituut maakte Bick een groot fotodoek voor de Nederlandse inzending van de Architectuur Biënnale Venetië 2000. Het doek bestaat uit een verzameling beelden van mensen op straat; niet zozeer de beleving van het blikveld staat centraal, maar eerder het uitzicht op de mensen zelf, wanneer ze zich nietsvermoedend door de openbare ruimte bewegen.

Hypermarkets (De steriele uniformiteit van Europese hypermarkets)
Nico Bick fotografeerde megasupermarkten in diverse Europese landen. Zijn eenvormige benadering versterkt hun uniformiteit. Tegelijkertijd bieden zijn grote en zeer gedetailleerde foto's de gelegenheid om zelf rustig te 'shoppen' en te ontdekken hoe geraffineerd de steriele winkelomgevingen zijn opgebouwd. Mineraalwater of waspoeder staat nooit zomaar ergens. Het idee van keuzevrijheid komt daarmee in een ander daglicht te staan.

2004 Home
Fotograaf Nico Bick maakte een reeks 'portretten' van slaap- en schuilplaatsen van daklozen, vaak gebouwd van kartonnen dozen, lompen of afval.

Nico Bick fotografeerde voor OPEN 7 enkele archieven, waaronder het Gemeentearchief van Amsterdam en het Nationaal Archief in Den Haag.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 900.