kunstbus
Dit artikel is 15-03-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Steinert

Duits fotograaf en arts, geboren 12 juli 1915 in Saarbrücken, gestorven 3 maart 1978 in Essen.

Steinert is een van de invloedrijkste fotografen van de naoorlogse fotografie.

Biografie
Otto Steinert wordt op 12 juli geboren in Saarbrücken en is als fotograaf autodidact. Al op 14-jarige leeftijd begint hij te fotograferen. Zijn oudste bekende opnamen zijn uit 1929. Omdat hij de technische aspecten van de fotografie eveneens zeer interessant vindt, bouwt hij een eigen camera.

In 1934 behaalt hij zijn diploma van het Reformrealgymnasium in Saarbrücken.

lidmaatschap NSDAP en carrière als arts
In 1934 begint Steinert aan een medicijnenstudie in München, wisselt deze in 1935 in voor Marburg en in 1936 in voor Rostock. In 1936 wordt hij lid van de NSDAP. In 1937 studeert hij weer verder in Heidelberg, maar treedt in april in de Wehrmacht, waar hij Fahnenjunker (onderofficier) in een hospitaalkorps wordt. Steinert vervolgt zijn studie in Berlijn, dan München en dan weer in Berlijn, waar hij in 1939 promoveert aan de Charité.

In 1940 neemt hij als arts-assistent deel aan de invasie van Frankrijk, van 1941 tot 1943 neemt hij eerst als luitenant dokter en dan als officier van gezondheid deel aan de invasie van Rusland. In 1943 trouwt hij met Marlis Gertrude Johanna Damler. Steinert blijft tot het einde van de Tweede Wereldoorlog als referent van de legerartsen in de generaalsstaf van het leger in Berlijn. In 1945 gaat hij naar Kiel, waar hij aan de universiteit als arts-assistent werkt en tot dermatoloog wordt opgeleid.

oprichting Fotoform
Vanaf 1947 beëindigt Steinert zijn carrière in medicijnen en begint een portretfotografie studio in Saarbrücken. In 1947-48 werkt Steinert in het foto-atelier van Franz Altenkirch, waar zijn eerste vroege fotomontages en fotogrammen ontstaan.
Van 1948 tot 1951 is hij officieel theaterfotograaf in Saarbrücken. In 1948 zet hij een afdeling fotografie op aan de kunstnijverheidsschool van Saarbrücken, waarover hij de leiding krijgt.

1949 richt Steinert samen met Peter Keetman, Toni Schneiders, Ludwig Windstoßer, Wolfgang Reisewitz, Siegfried Lauterwasser en Heinz Hajek-Halke de groep 'Fotoform' op. Het concept subjectieve fotografie is van Steinert, maar wordt door de hele groep ondersteund, die eerst in 1950 exposeert op de Photokina.
Subjectieve fotografie legt de nadruk op persoonlijke visie en experimentele fotografie boven documentair realisme en de eerste expositie omvatte een deel van het werk van Laszlo Moholy-Nagy, Herbert Bayer en Man Ray.

Subjektive Fotografie
In 1951 organiseert Steinert de eerste van drie programmatische fototentoonstellingen Subjektive Fotografie (II en III zijn in respectievelijk 1954 en 1958). In deze tentoonstelling past hij de principes toe geformuleerd in de publicatie Neue Photographie van het Bauhaus. Steinert gelooft dat Subjektive Fotografie de basis vormt van een internationale beeldtaal. Hij publiceert twee boeken om zijn filisofie achter de tentoonstellingen Subjektive Fotografie en Subjektive Fotografie II uit te leggen.

Van 1952-1959 is hij directeur van de kunstnijverheidsschool van Saarbrücken. Steinert specialiseert zich in directe fotografie en artistieke portretten. In 1961 fotografeert hij een reeks nobelprijswinnaars.

In 1958 wordt hem de gouden medaille toegekend op de Biënnale voor Fotografie in Venetië. In 1959 krijgt hij een leeropdracht voor fotografie aan de Folkwangschule in Essen. Hij richt een fotografie-afdeling op en organiseert talrijke exposities. Hij heeft een expositie in het Folkwang-Museum in Essen. In 1973 wordt Steinert hoogleraar aan de Folkwangschule en blijft dit tot aan zijn dood in 1978.

In 1960 wordt hem door de Saarlandse regering de titel "Professor auf Lebenszeit" toegekend en in 1962 wint hij de Kulturpreis van het Deutschen Gesellschaft für Photographie. In 1965 de Davanne-Medaille van de Société française de photographie.

In 1973 ontvangt hij het Bundesverdienstkreuz.

websites:
. www.saarland-biografien.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.