kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Patricia Steur

Patricia Steur (1948)

Patricia Steur geniet een (inter)nationale bekendheid. In Nederland staat Patricia in de top vijf van het Paul Huf Meesterklassement voor Fotografen. Haar werk verscheen in vele gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse tijdschriften. Zij heeft meerdere exposities op haar naam staan over onderwerpen als musici, auteurs, acteurs en andere 'famous people'.
Van haar hand zijn boeken verschenen over uiteenlopende onderwerpen: De laatste Ridders (met de Militaire Willemsorde gedecoreerde oorlogshelden); een boek over beroemde kunstenaars, auteurs en acteurs die de leeftijd van vijftig hadden bereikt in 2000; en The Rockstar Tattoo Encyclopedia. Haar interesse voor de tatoeagekunst en de ontstaansgeschiedenis daarvan heeft zich ontwikkeld tot een passie.

Dedicated by Blood
Nationaal en internationaal verwierf Indische fotografe Patricia Steur bekendheid met haar fotoboek Dedicated by Blood. Deze portretten van Nieuw Zeelandse Maori's en hun typische tatoeages vertellen een boeiend verhaal. Patricia Steur legde in Nieuw-Zeeland de renaissance vast van de moko, de traditionele tatoeage van de leden van de Ngapuhi-clan. Dedicated by Blood is het resultaat van een vier jaar lange intensieve samenwerking tussen de Nederlandse fotografe en de kunstenaar Gordon Toi Hatfield. Hun gezamenlijke passie voor de Maori cultuur in Nieuw-Zeeland heeft prachtige foto's opgeleverd. Deze foto's leggen niet alleen de ziel bloot van Ta Moko (bewerkte huid), ze laten ook de trots van een volk met oeroude tradities zien. Een volk dat honderden jaren van overheersing heeft overleefd. Gordon Toi behoort tot de Ngapuhi clan. Deze en ook andere clans ontlenen aan het weer in gebruik nemen van de tradities de kracht om met trots verder te leven. De bijna verdwenen normen en waarden uit de oude cultuur zijn weer opgepakt en geïntegreerd in het hedendaagse leven en Ta Moko speelt daarbij een essentiële rol.

'Het leven is een speelbal van de tijd'
Wat hebben Barry Hay, Paul Verhoeven en andy warhol gemeen? Patricia Steur schoot een portret van allemaal. Gelauwerde kunstenaars en artiesten hangen zij aan zij en laten stuk voor stuk zien wat hun drive in het leven is. 'Het leven is een speelbal van de tijd' is een boeiende serie foto's, van uitermate boeiende personen.

Patricia Steur maakt ook veel album covers en promotie materiaal voor artiesten zoals Willy de Ville, Stevie Ray Vaughan, golden Earring, Anouk, Kane en vele bekende Nederlanders. Een aantal boeken zijn van haar hand verschenen waaronder 'The Rock Star Tattoo Encyclopedia' en 'De Laatste Ridders', een boek over de Militaire Willemsordedragers (hoogste onderscheiding voor daden van moed, beleid en trouw getoond tijdens oorlogshandelingen). Van dit boek is een documentaire gemaakt. Algemene bekendheid geniet Patricia Steur door haar portretten van rock en roll legenden, van leden van het koninklijk huis, van cultuur volkeren in verre oorden en kunstenaars als andy warhol en keith haring. Zij is één van Nederlands bekendste commerciële fotografen.

De schijnbaar uiteenlopende onderwerpen die aan haar creatieve brein ontspringen hebben één ding gemeen: de passie voor het zichtbaar maken van wat haar onderwerp beweegt in dit leven.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.