kunstbus
Dit artikel is 18-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Strand

Paul Strand (1890-1976)

Amerikaanse fotograaf,

Tijdens de eerste wereldoorlog was Paul Strand een van de eerste fotografen die de softfocus esthetiek van de Pictorialisten de rug toekeerde. Hij was een tijdgenoot van Picasso, Braque, en Brancusi. Parallel tot hun werk op het doek, introduceerde Strand cubistische abstractie, spontane portretten en extreme close-ups in de fotografie.

Calvin Tomkins beweerde ooit in The New Yorker dat Amerika deze eeuw drie fotografen van groot formaat heeft voortgebracht: Alfred Stieglitz, Edward Weston en Paul Strand. Van dit drietal waren Stieglitz, die vooral naam maakte met foto's van New York, en Strand geen onbekenden van elkaar. Stieglitz was een baanbreker voor de experimentele fotografie en tot degenen die regelmatig exposeerden in zijn galerie 291 behoorde ook Strand. Vanaf ca 1919 ging Stieglitz onder invloed van de fotograaf paul strand over op de Straight Photography.

Straight Photographers zijn fotografen die de werkelijkheid fotograferen en geen in scène gezette foto's maken. Paul Strand geldt als een pleitbezorger van de 'straight photograpy': een directe en heldere vorm van fotografie, zonder kunstzinnige trucs. In zijn beginjaren resulteerde dat in abstracte foto's die zich kenmerken door een strenge symmetrie van lijnen en een scherp contrast van zwart en wit.

Zijn benadering had grote invloed op kunstenaars als Georgia O'Keeffe, Walker Evans en Ansel Adams. Ansel Adams was concertpianist toen hij de fotografie ontdekte na een ontmoeting met Paul Strand in 1930. Twee jaar later richte hij met enkele andere fotografen Group f/64 op.

In 1950 ontsnapten Strand en zijn derde vrouw Hazel de hysterische heksenjacht van McCarthy, en verhuisden naar Orgeval in de buurt van Parijs. Strand maakte van daaruit vele reizen door Europa en Noord-Afrika. Naast foto's van zijn tweede thuisland, voor het merendeel beelden uit zijn eigen tuin in het stadje Orgeval, maakte hij werk in Roemenië, Marokko, Ghana en Egypte. Allemaal heldere composities die perfect zijn afgedrukt in zwart-wit. Vooral de portretfoto's die hij schoot in Italië zijn ronduit prachtig.

In 1954 verbleven ze drie maanden op het ongetemde eiland South Uist, voor de westkust van Scotland. Tir a'Mhurain is het resuiltaat van deze reis. organisch aanvullen. Hij fotografeerde mensen meestal op ooghoogte, met het gezicht naar de camera. Hij respecteerde zijn modellen als evenwaardige persoonlijkheden. Dat zie je in de portretten tegelijk aan hun kwetsbaarheid, en aan hun kracht en waardigheid. Zijn modellen poseerden bewust voor de camera. Maar tijdens het lange proces van de grootformaat camera ontspanden ze zich. Als Strand dan uiteindelijk de draadontspanner indrukte poseerden ze niet meer. Door deze werkmethode stralen deze portretten een blijvende puurheid uit. Het lukte Strand om in deze afdrukken een tijdsgeest, een ruimte en zijn mensen weer te geven.

Paul Strand stierf in 1976 in Orgeval.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.