kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Hunter

Peter Hunter (1913-2006),werd in Berlijn geboren als Otto Erich Salomon (zie onderaan). Hij was de oudste zoon van Erich Salomon, de pionier van de candid camera. Door in 1935 naar Londen te vertrekken om daar zelf als persfotograaf te gaan werken, overleefde Otto Salomon de Holocaust als enige van het gezin.

In 1944 nam hij om veiligheidsredenen de naam Peter Hunter aan. Hij fotografeerde daarna aan het front in Italië.

In 1952 vestigde hij zich in Nederland, begon een fotopersbureau en werkte als persfotograaf. Daarnaast zette hij zich in voor de herinnering aan zijn vader.

In 1980 droeg hij het archief van zijn vader over aan de Berlinische Galerie. Het Deutsche Gesellschaft für Photographie stelde in 1971 de jaarlijkse Dr. Erich Salomon Prijs in. In 1997 werd deze prijs aan Hunter zelf toegekend.

Op 3 december jl. overleed Peter Hunter op 93-jarige leeftijd onverwacht in zijn woonplaats Den Haag.

Dr. Erich Salomon wordt als zoon van een bankdirecteur in Berlijn geboren. Hij wordt door de Nazi's vermoord in Auschwitz (1944). Hij is vooral bekend vanwege zijn foto's van beroemdheden in zijn tijd die hij met allerlei voorwendsels vastlegde. Het zijn meesterlijke, unieke tijdsbeelden. Hij gebruikte een camera waarop een, voor die tijd zeer lichtsterke lens was gemonteerd. Het bijzondere van Salomon is dat hij als een van de weinigen er alles uithaalde. Triest is dat hij geweten moet hebben hoe alles zou aflopen. Hij vluchtte in de dertiger jaren naar Nederland. Vestigde zich in Den Haag. Toen Nederland door de Duitse legers overvallen was verstopte hij zijn negatieven in potten onder de grond. Daar zijn ze gelukkig terug gevonden. Zijn zoon Peter Hunter beheert nu zijn werk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.