kunstbus
Dit artikel is 02-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rafael Philippen

Rafaël Philippen

Nederlandse fotograaf, geboren in 1972 te Geleen. Woont en werkt in Rotterdam.

natuur en cultuur elkaar raken en overlappen. Plaatsen op straat, in parken of op ondefinieerbare locaties aan de 'achterkanten' van de stad.
Philippens werkwijze staat in een lange traditie binnen de fotografie: de fotograaf maakt lange wandelingen door een stad en vindt zijn beelden en passant. Weliswaar heeft hij of zij bepaalde interesses of thema's, maar wanneer hij of zij op pad gaat zijn er niet meer dan vage ideeën van mogelijke beelden. Het definitieve beeld ontstaat pas vlak nadat het is gezien. Thuis vindt dan nog een strenge selectie plaats. In beginsel is de hele wereld onderwerp. Philippen maakt zijn beelden net zo gemakkelijk in Shanghai, Parijs of Rotterdam.

Daarnaast maakt hij portretten van jonge vrouwen.

3-6 t/m 22-7-2007 expositie Nederlands fotomuseum: Convallaria majalis
Opmerkelijk is dat hij zijn portretten en andere opnamen in publicaties en tentoonstellingen met elkaar vermengt. Mogelijke betekenissen gaan met elkaar resoneren. Contrasten worden tegen elkaar uitgespeeld. Er ontstaan 'derde betekenissen' steeds tussen twee beelden in, maar deze zijn open en abstract, zij laten ruimte voor de interpretaties en associaties van de beschouwer, zetten hem hooguit op een spoor.
Convallaria majalis verschijnt ook als boek bij episode publishers.
Vormgeving: Rafaël Philippen i.s.m. Saskia Wierinck & Anke Broeren / Barlock bv, Den Haag ¦ paperback ¦ 96 pagina's ¦ 22.5 x 24 cm ¦ Nederlands- & Engelstalig ¦ ISBN 978-90-5973-063-2 ¦ www.episode-publishers.nl ¦ € 15,-

Projecten:
• 2005 insights/ogenblikken
• 2003 poëtische stiltes en verontrustende geluiden
• 2001 hemels vocht
• 1999 wie schoen us limburg is

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.