kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raghu Rai

Raghu Rai (1942)

Indiase Magnum fotograaf

Raghu Rai werkt sinds 1964 als fotograaf, eerst voor tijdschriften en kranten in India, maar heel gauw ook voor internationaal bekende bladen. In 1977 werd hij lid van het befaamde fotografencoöperatief Magnum Photos. Wereldwijd zijn zijn foto's en beeldverhalen verschenen in belangrijke kranten en magazines. Hij had solo-exposities in India, Duitsland, New York, Parijs, Tokio etc. en zijn werk is voor belangrijke collecties aangekocht (o.a. Bibliothèque Nationale, Paris). Drie keer was hij jurylid bij World Press Photo en hij publiceerde meer dan 10 fotoboeken met een Indiaas thema (Taj Mahal, Tibet in Exile, Indira Gandhi, Mother Teresa etc.).

1984 World Press Photo van het jaar
In december 1984 voltrok zich in de Indiaase stad Bhopal een ramp na een gaslek bij bestrijdingsmiddelenfabriek Union Carbide. Het dodental is nadien geschat op ruim zevenduizend, het aantal gewonden op een veelvoud daarvan. Na de ramp fotografeerde Raghu Rai het gezicht van een kind, kort voor het begraven werd. Deze foto, World Press Photo van het jaar, groeide uit tot icoon van de tragedie.

Bhopal 1984 - 2004
Exposure, portrait of a corporate crime

Achttien jaar na de ramp keerde Rai (1942) op uitnodiging van Greenpeace terug naar de plaats des onheils. Duizenden mensen lijden nog dagelijks onder de gevolgen van de ramp. Het in de bodem achtergebleven gif blijft het drinkwater vervuilen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 367.