kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rankin Waddell

Rankin (J.R. Waddell, 1966)

Britse fotograaf

Rankin heeft faam verworven met zijn portretten van celebraties zoals Madonna, Kate Moss, Claudia Schiffer, Jude Law en vele anderen, maar vooral ook door koppig zichzelf te blijven.

Rankin fotografeert - vooral vrouwen - nu eens op een speelse manier, dan weer erg sensueel. Zijn benadering is verscheiden en eclectisch: provocerend, brutaal, prikkelend en vaak erotisch. Al tijdens zijn studie maakte hij een serie naaktopnames van een 75-jarige vrouw. Maar hij maakte ook de warme, respectvolle opnames van 'de dikke dames' voor de reclamecampagne van Dove.

Begin jaren 90 spoelde er een golf van creativiteit over Groot-Brittannië. Het waren de jaren van Britart en Britpop, van Damien Hirst, Jake & Dinos Chapman, Tracey Emin, Sam Taylor-Wood, Blur, Radiohead, Oasis en Alexander McQueen. De eerste verschijnselen van deze culturele stromingen leken aan vooruitstrevende tijdschriften als i-D en The Face voorbij te gaan. Uit onvrede daarover begonnen journalist Jefferson Hack en de net afgestudeerde fotograaf Rankin een eigen blad: Dazed & Confused, waarvan de titel ontleend werd aan een nummer van Led Zeppelin.

Style magazine Dazed & Confused werd hét vakblad voor iedereen die zichzelf als trendy en toonaangevend beschouwde en het werd geroemd vanwege de innovatieve fotografie.

Subversief werd bij Rankin salonfähig. Het establishment - de groep waar hij zich met Dazed & Confused tegen verzette - omarmde hem en al snel kreeg hij prominenten voor zijn camera. Bij gelegenheid van haar gouden jubileum maakte Rankin een portret van koningin Elizabeth dat deel uitmaakt van de collectie van de National Portrait Gallery. En ook fotografeerde hij Tony Blair.

In 1986 kwam Rankin uit Schotland naar Londen. Het waren de jaren van de opkomende beeldcultuur. Dankzij Dazed & Confused maakte Rankin een vliegende start in de wereld van mode en celebrity fotografie. Hij ziet zichzelf meer als portret- dan als modefotograaf. 'De meeste modefotografen zijn geen fotografen. Ze houden meer van mode dan van fotografie, terwijl ik meer van fotografie dan van mode houd.' Zijn studio in Londen zit in Old Street, naast de redactieburelen van Dazed & Confused. Daar speelt hij met kinderlijke nieuwsgierigheid een brutaal, ondeugend spel met schijn en werkelijkheid, met humor en erotiek.

Website: www.rankin.co.uk

Bron: Galerie Wouter van Leeuwen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 33.