kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Demachy

Leon Robert Demachy
Geboren: 1859
Gestorven: 1937

Franse amateurfotograaf en schilder,

Oorspronkelijk was Demachy een bankier, en een amateur kunstenaar, maar werd een van de toonaangevende fotografen van de jaren 1890 en meester van het bichromaat drukproces.
Robert Demachy is lid en oprichter van diverse fotoclubs en lid van de Photo-secession.

Een invloedrijke fotograaf van die tijd was Dr. P. Emerson, die een meer subjectieve benadering ten aanzien van fotografie had dan tot nog toe. Het resultaat hiervan was dat de nadruk kwam te liggen op een minimum aan detail en een softe focus.

Voor de meeste fotografen was hiermee een grens bereikt; het was toegestaan om de foto te beinvloeden op het moment van het nemen van de foto, maar men mocht bij het ontwikkelen niet verder gaan dan zeer bescheiden retoucheren van de negatieven.

Voor Robert Demachy en fotografen als George Davidson en Alfred Maskell was die grens echter niet bereikt, en zij begonnen met experimenten bij het ontwikkelen en afdrukken van de foto. 'Het doel heiligt de middelen' was toepasbaar in de visie van Robert Demachy.

Het werk van Demachy was zeer verscheiden van aard; hij portretteerde, fotografeerde straatscene's, maakte studies van modellen en schreef talloze boeken en artikelen ten aanzien van de fotografie.

Demachy's werk belichaamde de controversie in fotografie rond de eeuwwisseling. Hij had weinig waardering voor de 'directe foto', zeker wanneer de fotograaf zich dan ook kunstenaar noemde. Hij was echter ook van mening dat manipulatie niet altijd even artistieke resultaten had.

Robert Demachy gebruikte drukprocessen die manipulatie vereisten. Het eindresultaat van zijn foto's werd bereikt door een combinatie van fotografie samen met brushtechnieken. Men kan in zijn foto's vaak de lijnen van het vegen van het negatief zien om het detail te doen verdwijnen.

Zijn favoriete onderwerp waren jonge balletdansers in de stijl van Degas. Een bekende foto van hem is 'En Bretagne', een compositie van meerdere negatieven van het zelfde onderwerp. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 620.