kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Doisneau

Franse fotograaf

Geboren: Gentilly, 14 april 1912
Gestorven: Parijs, 1 april 1994

,,De wereld die ik wilde tonen, was een wereld waarin de mensen aardig waren, waarin ik de tederheid vond waarnaar ik verlangde. Mijn foto's waren als een bewijs dat die wereld kon bestaan.''

Doisneau was een van de belangrijkste Franse fotografen van de jaren '40 en '50. Naast zijn ontelbare modefoto's waren het vooral zijn reportages, reclamewerk en satirische portretten die hem beroemd maakten. Robert Doisneau deed niets liever dan door Parijs dwalen, waardoor hij meer dan eens te laat kwam voor een opdracht. Veel van zijn beste foto's maakte hij naar eigen zeggen in uren die hij ,,stal'' van zijn diverse werkgevers.

Levensloop
1925 - 1931 Leerling lithograaf- en fotograaf.

Robert Doisneau, die aanvankelijk lithograaf was, kwam eind 1929 in aanraking met de fotografie. Hij zag hierin het ideale medium om tijdens zijn wandelingen door Parijs het grote stadsleven vast te leggen.

1931 Assistent van de theaterregisseyr Andre Vigneau.

1932 Eerste fotojournalistieke werken voor 'Excelsior'.

1934 - 1939 Fotograaf bij Renault.
Zijn carrière als beroepsfotograaf begon in 1934 bij de Renault-fabrieken in Billancourt, waar hij tot 1939 werkte als industrie- en reclamefotograaf. April 1939 wordt hij echter ontslagen wegens het te spaarzame of te laat verschijnen op zijn werk.

in 1939 werd Doisneau freelance fotojournalist, maar nog in hetzelfde jaar moest hij dit beroep vanwege het uitbreken van de oorlog opgeven. Tot 1940 diende hij in het Franse leger; in de daaropvolgende oorlogsjaren was hij actief in het verzet. Toch hield hij niet helemaal op met zijn werk als fotograaf. hij probeerde wat geld te verdienen met het drukken van ansichtkaarten.

Vanaf 1945 werkt hij voor het fotoagentschap Agence Alliance Photo.

Vanaf 1946 werkt Doisneau voor het bureau 'Rapho'. Robert Doisneau gaat een samenwerking aan met de schrijver Blaise Cendrars.

1947 Kodak-prijs.

Robert Doisneau flaneerde door het hart van Parijs, en legde het leven van alledag vast. Ook zwierf hij graag 's nachts door Parijs om het milieu van de mensen aan de zelfkant te documenteren. Zijn foto's spelen met het romantische beeld dat er van de stad bestond. Maar 'La Dame Indignee' en 'Un Regard Oblique' (beide uit 1948) laten niets te raden over. De wijze waarop de man een steelse blik werpt op het onbedekte naakt terwijl zijn vrouw tevergeefs zijn aandacht tracht te wekken voor een ander beeld in de etalage, naast de reactie van de vrouw op 'La Dame Indignee', is vol humor. De mensen wanen zich onbespied.

Vanaf 1949 is Doisneau werkzaam als modefotograaf voor 'Vogue', waarvoor hij tot 1952 in vast dienstverband werkzaam was, en daarna op freelance basis. Door Vogue maakte hij kennis met personen uit de high society, voor wie hij echter nooit zoveel sympathie wist op te brengen als voor de gewone mensen op straat. Hij ging dan ook niet als modefotograaf de geschiedenis in.

Robert Doisneau is ook de fotograaf van de in 1950 beroemde, in scène gezette, "Le baiser de l'hôtel de ville" veiling werd verkocht voor 155.000 euro door Françoise Bornet, de vrouw op de foto. De kus voor het Palace de I'Hotel de Ville, is al miljoenen keren gereproduceerd en geldt voor veel mensen als hèt symbool van verliefdheid.

In 1951 exposeerde hij samen met Brassai, Willy Ronis en Izis in het Museum of Modern Art in New York City. In 1992 had hij een retrospectief in het Museum of Modern Art in Oxford.

1960 Reis naar de VS.

1968 Bericht over het 50-jarige bestaan van de Sovjet-Unie.

1973 Samen met F. Porcile maakt hij de korte film 'Le Paris de R. Doisneau'.

1983 Uitzending van de film '5 photographes' op de tv-zender France 3.

Françoise Doisneau beheert samen met haar zus Annette de 450.000 negatieven die hun beroemde vader naliet.

Websites: www.robertdoisneau.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 366.