kunstbus
Dit artikel is 18-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Roderik Henderson

Roderik Henderson, één van de genomineerde fotografen voor de Bouw in Beeldprijs 2009, heeft de eerste prijs voor de categorie Fine Art/Portraits van de Sony World Photography Awards in de wacht gesleept.

De jury, bestaande uit gerenommeerde fotografen, curators en het hoofd fotografie van veilinghuis Christie's hebben Roderik Henderson (Den Bosch 1965) uitgeroepen tot winnaar. De prijs zal worden uitgereikt op 16 april in het Palais des Festivals in Cannes.

Roderik behoort ook tot één van de genomineerde fotografen voor de Bouw in Beeldprijs 2009. Hij werd samen met 10 andere fotografen gekozen uit 105 inzendingen om nieuw werk te ontwikkelen binnen het thema voor 2009; Gimme Shelter.

Voor de Bouw in Beeldprijs fotografeert Roderik Amerikanen die al dan niet noodgedwongen in hun auto wonen. Het nieuwe werk zal van 23 juni t/m 19 juli 2009 worden tentoongesteld in het Cobra Museum voor moderne kunst Amstelveen. Tijdens de opening van de tentoonstelling, op 23 juni, maakt de jury de winnaar van de Bouw in Beeldprijs 2009, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro verbonden is, bekend. De jury bestaat uit architect Frits van Dongen, de fotografen Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg en Marcel van der Vlugt en directeur van het Museum für Fotografie in Berlijn Ludger Derenthal, tevens verbonden aan de in het museum gevestigde Helmut Newton Foundation.

De overige genomineerde fotografen zijn Annika Hauke (Saarbrücken Duitsland 1978), Jantien de Bruin (Rheden 1971), Krista van der Niet (Bathmen 1978), Maarten Tromp (Amsterdam1980), Marjan Teeuwen (Venlo 1953), Martin Roemers (Oldehove 1962), Stefanie Grätz (Braunschweig Duitsland 1977), Yvonne Lacet (Leeuwarden 1980), Andrea Stultiens (Roermond 1974)

De Bouw in Beeldprijs is een initiatief van bouwbedrijf Ballast Nedam, en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Stichting Edgar Degas is sinds 2008 de drijvende kracht achter de prijs. De eerste editie, met als thema GebouwGezichten, werd gewonnen door Maarten van Schaik. De tweede editie in 2008 had als thema Mijn Ruimte, Mijn Plek, en werd gewonnen door Antoinette Nausikaä. De Bouw in Beeldprijs is de enige jaarlijks terugkerende Nederlandse fotografieprijs met een dergelijk hoog geldbedrag als prijs voor de winnaar.

Kijk voor beeld, achtergronden van genomineerde fotografen en eerdere persberichten op www.bouwinbeeldprijs.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 801.