kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Russell LeeAmerikaans fotograaf geboren 1903, Ottawa, Illinois, overleden 1986, Austin, Texas

Russell Lee behaalde een graad in chemische techniek aan Lehigh University, maar gaf deze carrière op om te proberen landschapschilder te worden in Woodstock New York.

In 1935 begon Russell Lee te fotograferen en had direct succes. Binnen een jaar werd hij ingehuurd als FSA (Farm Security Administration) fotograaf. Een groep fotografen onder leiding van Roy Stryker (1893-1975, econoom, overheidsfunctionaris en fotograaf), die in opdracht van de regering Roosevelt een fotografisch document moesten maken van het Amerikaanse platteland en dan met name van die gebieden die het hardst getroffen waren door de economische wereldcrisis.Andere fotografen die meededen aan dit project waren: Dorothea Lange, John Vachen, Walker Evans, Edwin Locke, Carl Mydans, Arthur Rothstein, Ben Shahn en Marion Post Wolcott.

Vanwege Russell Lee's deskundigheid als chemicus was hij in staat film te 'verschuiven' tot voorbij zijn normale grenzen. Hij was vooral zeer bekwaam in het werken in schemerig licht en snellere sluitertijden.

In 1939 trouwde Lee met zijn tweede vrouw, Jean Smith, een Dallas journalist. Daarna gingen ze als een team samenwerken.

Russell Lee was de vruchtbaarste van de Arkansas FSA fotografen. Veel van zijn Arkansas foto's zijn van overheids transmigratie projecten en zijn bedoeld om deze in een positief licht te plaatsen. Stryker en zijn fotografen stonden onder toenemende druk om verder te gaan dan slechts armoede te portretteren om te demonstreren dat federale programma's effectief waren.

Nadat de FSA ontbonden was in 1943, en nadat Lee dienst gedaan had in de WO II, bleef hij onder Roy Striker werken, waarbij hij pr foto's maakte voor Standard Oil van New Yersey. Zo'n 80.000 van deze foto's zijn door de Exxon Corporation gedoneerd aan de universiteit van Louisville in Kentucky.

Russell Lee verhuisde naar Austin Texas in 1947 en werd de eerste leermeester in fotografie aan de universiteit van Texas in 1965.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.