kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sally Mann

Sally Mann (1951)

Amerikaanse fotografe,

comes, let it go….? Sally Mann, 1995

Sally Mann werd in 1951 geboren in Lexington, Virginia, waar ze altijd is blijven wonen en werken. Ze ontving een Bachelor of Arts Degree aan het Hollins College in 1974, en een Master Degree in schrijven aan dezelfde school in 1975.

Sally Mann heeft verscheidene onderscheidingen gekregen, waaronder de Guggenheim and National Endowment for the Arts fellowships.

Haar fotografieboeken zijn onder andere:
Second Sight, The Photographs of Sally Mann 1982
At Twelve, Portraits of Young Women 1988
Immediate Family 1992
Sally Mann: Still Time 1994
Mother land : recent landscapes ofGeorgie and virginia 1997

Haar foto's zijn opgenomen in de vaste collectie van vele musea waaronder The Museum of Modern Art the Whitney Museum of American Art in New York, ook zijn haar foto's te zien in het Smithsonian American Art Museum in Washington, D.C.

Sally Mann bracht midden jaren negentig een boek uit waarin ze haar kinderen fotografisch had gevolgd. Het boek werd gelijkertijd op een biënnale in New York gepresenteerd. The Wall Street Journal ondersteunde een artikel over de biënnale met een foto van Sally Man. Het betrof een afdruk van haar vierjarige dochter Virginia. De foto vertoonde ter hoogte van borst en genitalia echter zwarte balkjes die de redactie van The Wall Street Journal had laten aanbrengen.

In haar recente landschapsseries van Alabama, Mississippi, Virginia, and Georgia, heeft Mann verklaard 'dat ze recht in het hart van het diepe donkere zuiden wilde gaan'. Ze maakte gebruik van beschadigde lenzen en een camera waarvoor ze haar eigen hand als sluiter moest gebruiken. De foto's worden gekenmerkt door krassen, lichtdoorlekking en verschil in focus. Dingen die men ook terug zag in de fotografie van de 19e eeuw.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.