kunstbus
Dit artikel is 28-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sebastiao Salgado

Sebastião Ribeiro Salgado

Braziliaans fotograaf, geboren Aimorés, Minas Gerais, 8 februari 1944

biografie
Vanaf 1964 studeert Sebastião Salgado economie aan de universiteit van São Paulo. Hij voltooit zijn studie in 1967 en trouwt met Lélia Deluiz Wanick. Hij behaalt zijn Masters in 1968 en zijn vrouw Lélia voltooit haar 12jarige pianostudie aan het conservatorium.

In 1969 verhuist Salgado naar Parijs, waar hij zijn proefschrift schrijft en waar Lélia aan een architectuurstudie begint aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts

In 1971 verhuizen ze naar Londen, waar Salgado als econoom voor de International Coffee Organization (een koffie-import bedrijf) werkt. Hij reist vaak naar Afrika voor missies van de Wereldbank en begint dan voor het eerst te fotograferen. Bij zijn terugkeer in Londen besluit hij zijn carrière als econoom op te geven en kiest hij voor fotografie.

In 1973 keert Salgado samen met zijn vrouw terug naar Parijs om zijn carrière als fotograaf te starten.

Eerst werkt Sebastião als freelancer en in 1974 sluit hij zich aan bij het fotoagentschap Sygma, waarvoor hij verhalen in Portugal, Angola en Mozambique fotografeert.

In 1975 sluit hij zich aan bij fotoagentschap Gamma en werkt aan veel verhalen door bijna heel Afrika, Europa en Latijns-Amerika.

In 1977 begint Salgado aan een fotografisch essay over de Indianen en de boeren van Latijns-Amerika. In deze periode voltooit Lélia haar architectuurstudie en studeert verder in stedebouwkunde.

In 1979 verlaat Sebastião Gamma en wordt lid van Magnum, waar hij 15 jaar blijft. Samen met vele reportages in verschillende landen voor een verscheidenheid aan Europese en Amerikaanse tijdschriften voltooit hij in 1984 zijn werk aan Indianen en de boeren van Latijns-Amerika. Dit werk wordt gepubliceerd als zijn eerste boek, Other Americas in Frankrijk Spanje en de V.S..

Van 1984 tot begin 1986 werkt hij naast de huminataire organisatie Artsen Zonder Grenzen aan een 18 maanden durend project om de honger in Afrika te documenteren. Hij publiceert twee boeken Sahel: L'Homme en Détresse (Sahel: Man in Distress) in Frankrijk en Sahel el fin del camino (Sahel the End of the Road) in Spanje. De twee boeken en een aantal foto-exposities waren speciaal ter ondersteuning van de inspanningen van Artsen Zonder Grenzen.

Van 1986-92 reist Salgado naar 23 landen om een serie foto's te maken van het einde van de eeuw van de grootschalige industriële handarbeid. In 1993 publiceert hij het boek Workers: an archeology of the industrial era in eight countries. Er zijn meer dan 100.000 exemplaren van het boek gedrukt en een grote tentoonstelling heeft over de wereld gecirculeerd in meer dan 60 musea.

In 1993 begint Salgado aan een andere serie foto's, geïnspireerd door Workers, welke Migrations gaat heten. Dit project brengt hem naar 43 landen op ieder continent, om de mensen te documenteren, die het platteland verlaten voor de stad. De boeken Migrations en Portraits of Children of the Migration werden in 8 landen uitgegeven met meer dan 220.000 gedrukte exemplaren. 8 grote tentoonstellingen werden simultaan geproduceerd om over de hele wereld vertoond te worden. Er werden eveneens meer dan 3000 reeksen van 60 posters gecreëerd om in kerken, culturele centra, scholen etc. getoond te worden. Er werd ook een onderwijsprogramma gemaakt ter begeleiding van de expositie in verscheidenen landen. Er wordt geschat dat meer dan 3 miljoen mensen dit werk gezien hebben.

In 1994 richten Lélia en Sebastião Salgado het agentschap Amazonas Images op, het jaar waarin Salgado Magnum verlaat. Amazonas Images is een persagentschap, dat misschien het kleinste fotoagentschap ter wereld is, dat slechts door een fotograaf wordt gerepresenteerd.

Andere boeken: Les cheminots (Frankrijk, 1989); An Uncertain Grace (V.S., Groot-Brittannië, Japan, Frankrijk, Portugal, Italië, 1990); The Best Photos (Brazilië, 1992); Photopoche (Frankrijk, 1993); Terra (Brazilië, Frankrijk, Portugal, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, 1997); Photopoche Serra Pelada (Frankrijk, 1999); Exodes (Frankrijk 2000) - Migrations (V.S. 2000); Les Enfants de l'Exode (Frankrijk, Portugal, V.S., 2000): Malpensa (Italië 2000)

websites: www.guardian.co.uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.