kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stanley Greene

Amerikaan fotograaf, geboren in 1949 te Harlem, New York, woont sinds 1986 in Parijs.

Stanley Greene was in zijn tienerjaren een Black Panther en anti-Vietnam activist. Een ontmoeting met W. Eugene Smith zette hem op het spoor van de fotografie. Bij toeval legde hij de val van de Berlijnse muur vast, wat hem tot een veelgevraagde fotojournalist maakte.

Als fotojournalist deed hij verslag van vele grote gebeurtenissen, zoals de ondergang van het communisme en het uiteen vallen van de Sovjet Unie. Hij fotografeerde oorlogen en armoede in Soedan, Kroatiƫ en India, en maakte grote indruk met het fotoboek Open Wound: Chechnya 1994-2000 over de oorlog in Tsjetsjeniƫ.

Stanley Greene, meerdere malen bekroond met de World Press Photo Award, fotografeerde in 1993 als enige westerse fotograaf de putsch van binnenuit het Russische parlement.

In 2004 werd zijn project Chalk Lines: A Photographic Investigation of the Caucasus onderscheiden met de W. Eugene Smith award.

2007 - Stanley Greene, nu nog vertegenwoordigd door Agence Vu, zegt in een bericht van Le Monde dat hij met een tiental andere fotografen bezig is een nieuw collectief op te richten waarvan naast anderen ook de Nederlander Kadir van Lohuizen en de Australische fotograaf Philip Blenkinsop deel gaan uitmaken. Naar verwachting zal dit nieuwe bureau zich tijdens het fotofestival Visa Pour L'Image, begin september in Perpignan, officieel presenteren.

Website: www.fragments.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.