kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stephen Shore

Stephen Shore (New York, 1947)

Amerikaanse fotograaf,

1982 (Un)common Places verschijnt voor het eerst, een serie van 50 foto's.
De later verschenen herdruk biedt voor de complete serie in één band, zo'n honderd foto's meer dan toen. Shore noemt het zelf 'the directors cut', ondanks dat hij bij eerder versies toch echt zelf de selectie had gemaakt.

Shore's foto's hebben als titel altijd een aanduiding van tijd en plaats. Dit benadrukt niet alleen het feit dat het om een serie gaat, een afgerond geheel. Door de geografische bepaaldheid van het werk is het zelfs mogelijk op de kaart van de USA de route van Shore te volgen. Shore leerde in series werken van zijn toevallige leermeester Andy Warhol, van wie hij ook het goed ontwikkelde zintuig voor het mixen van 'high' en 'low culture' vandaan heeft. Terecht: het bijzondere en het alledaagse gaan namelijk moeiteloos samen. Ze horen bij elkaar als dag en nacht, verbonden door schemer en ochtendgloren.

'The Gardens at Giverny, A View of Monet's World'. Dit boek biedt een mooi overzicht in foto's van de tuin waarin Monet vanaf 1883 werkte aan zijn schilderijen. De 'Japanse brug' bijvoorbeeld, die door Monet geschilderd is, is hier gefotografeerd, net als vele andere plekken in de tuin die je kunt herkennen van zijn schilderijen. Op deze manier kun je vergelijken wat Monet in werkelijkheid zag en wat hij schilderde.

Volgens Venturi verwerpt Shore overdreven weelderigheid, kunstzinnige verfraaiing en oppervlakkige vereenvoudiging. Shore accepteert de afgezaagde alledaagsheid van het Amerikaanse (stads)landschap, hij accepteert het op tijdelijkheid gebaseerde. Shore heeft vrede met de verlopen aanblik van het platteland en de ruimtelijke losheid van de Amerikaanse stad. Shore geeft het gewone weer een plek, en maakt het aangrijpend, samenhangend en bijna beminnelijk.

Shore werkt met een 8x10 platencamera,

Bron: Wat verbindt de architect Robert Venturi met de fotograaf Stephen Shore? Allard Jolles legt het uit. (www.archined.nl)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 771.