kunstbus
Dit artikel is 17-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Timothy O'Sullivan

Timothy H. O'Sullivan

Amerikaanse landschapsfotograaf (1840-1882).Incidents of the war. A harvest of death, Gettysburg, July, 1863

O'Sullivan leerde het vak van fotograaf bij de bekende Mathew Brady in New York. O'Sullivan fotografeerde de expedities die het westen van Noord-Amerika gingen ontdekken. Dat deed hij vanaf 1867. Hij reisde mee met de expeditie van L. King die de 40ste breedte graad ging verkennen. In 1871 doorkruiste hij de gebieden rond de Death Valey. In 1873 nam hij deel aan de Wheeler expeditie. O'Sullivan heeft tijdens expedities, maar ook later zeer goede stereo opnamen gemaakt. Hij overleed in 1882.

De ruige uitgestrektheid van 'the American West' heeft tal van kunstenaars en fotografen gefascineerd. Negentiende- eeuwse pioniers als William Henry Jackson en Timothy O'Sullivan fotografeerden het landschap en Andrew Russell en William Rau registreerden de aanleg van de eerste spoorwegen. Bij Timothy O'Sullivan is het landschap is overheersbaar door de mens.

Timothy O'Sullivan gaf samen met William Henry Jackson (1843-1942) via zijn documentairefoto's een beeld van het westen en inspireerde zo de latere regisseurs van westerns. De kledij van de acteurs in westerns ligt min of meer vast in een voorspelbare, goed afleesbare, dwingende code. De schilderijen van Frederic Remington, de foto's van William Henry Jackson en Timothy O'Sullivan en militaire bronnen inspireren de regisseurs daarbij.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.