kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tom Wood

Ierse fotograaf,

Tom Wood behoort met zijn generatiegenoot en vriend Martin Parr en de vroeg overleden Tony Ray-Jones tot de top van de Engelse straatfotografie.

Tom Wood werd geboren in Mayo, West Ierland in 1951. Hij groeide op in Cowley, Oxford en studeerde schilderkunst aan Leicester Polytechnic. Hij verhuisde naar Merseyside in 1978 waar hij parttime fotografie ging doceren terwijl hij aan zijn fotografieprojecten werkte.

Liverpool
Vanaf de jaren zeventig fotografeert Tom Wood de inwoners van zijn geboortestad Liverpool. Hij richt zijn camera niet op de elite, maar op de anonieme, hardwerkende stadsbewoner, de 'Liverpudlians'. Bij hen staat Wood bekend als 'photieman'.
Stad en bewoner gaan in zijn werk een onlosmakelijk huwelijk aan. Juist het terloopse en alledaagse van Woods blik maakt dat zijn Oeuvre bij uitstek een psychologisch Portret van een stad genoemd kan worden. Al bijna dertig jaar fotografeert Tom Wood 'zijn' stad Liverpool, de stad waarvan hij houdt vanwege de mensen; met hun simpelheid en onverwoestbare vitaliteit ondanks (of juist vanwege) de soms moeilijke economische omstandigheden. Door deze mensen te fotograferen portretteert hij feitelijk de stad Liverpool. Wood fotografeert met diepe betrokkenheid, met veel sympathie voor zijn modellen, maar is tegelijkertijd meedogenloos en niets ontziend. Door zijn camera te richten op het banale, het triviale leven van heel gewone mensen ontstaat niet alleen een fascinerend tijdsbeeld van vooral de jaren zeventig en tachtig, maar bovenal een uniek portret van de 'working class' van Liverpool.

fotoboeken
Verschillende van zijn series werden gepubliceerd in fotoboeken waaronder 'People' (Wienand, 1999), 'Bus-Odyssey' (Hatje Cantz, Ostfildern-Ruit 2001), 'All Zones off Peak' (Dewi Lewis Publishing, Stockport, 1998) en 'Looking for Love' (Cornerhouse Manchester /Aperture, NY, 1989).

FOAM Photieman 2005
Met deze overzichtstentoonstelling kan Nederland eindelijk kennis maken met het werk van Tom Wood. Bij veel fotografen geldt Wood al langer als cultheld en inspiratiebron, bij het grote publiek is hij echter nog relatief onbekend. Voor het eerst wordt in Nederland een ruime selectie getoond uit de uiteenlopende series die Tom Wood over de jaren heeft gemaakt. Met de tentoonstelling verschijnt een vuistdikke oeuvrecatalogus, getiteld 'Photieman'.

exposities
Het werk van Tom Wood werd o.a. tentoongesteld in o.a. het MOMA in New York, het International Center for Photography, NY en het Victoria & Albert Museum in Londen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.