kunstbus
Dit artikel is 16-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Umbo

Umbo (Otto Umbehr)Duits fotograaf en fotojournalist, geboren 18 januari in Düsseldorf, gestorven 13 mei 1980 in Hannover.

Umbo's benadering ten opzichte van de fotografie was avant-gardistisch en experimenteel. Hij maakte eveneens fotomontages.

Biografie
Op 18 januari 1902 wordt Otto Umbehr geboren in Düsseldorf. Van 1921-1923 studeert Umbo bij Itten, Gropius, Kandinsky en Klee aan het Bauhaus te Weimar. Hier ontmoet Umbo Laszlo Moholy Nagy. Hij wordt sterk beïnvloedt door de leer van Johannes Itten.

In 1924 neemt Otto Umbehr het pseudoniem Umbo aan. Eveneens in 1924 verhuist hij naar Berlijn, waar hij onder meer als clown, cameraman, fotojournalist en portetfotograaf werkt.

In 1926 begint Umbo een professionele carrière als fotograaf en opent met de hulp van Paul Citroen, een voormalig Bauhaus collega, een studio in portretfotografie. Umbo wordt al snel bekend als één van de oprichters van een nieuwe fotografische esthetiek met zijn vernieuwende portretten van de Berlijnse bohème, waarin hij extreme closeups en dramatisch licht gebruikt. Hij maakt fotomontages voor Die Sinfonie einer Grosstadt (1927) een film van Walter Ruttmann.

Eind 1928 is Umbo medeoprichter van het fotoagentschap Dephot (Deutscher Photodienst GmbH) in Berlijn die een nieuwe stijl in de fotojournalistiek markeert. Het eerste coöperatieve fotojournalistieke agentschap, dat de studio zelf leidt en de foto's levert.
In deze periode verschijnt zijn werk in tijdschriften als de Berliner Illustrierte Zeitung, de Münchner Illustrierte Presse, Die Dame en Die Koralle.
Umbo experimenteert eveneens met veelvuldige belichting, ongewone camera standpunten, fotomontage, collage, en x-ray film. In 1929 neemt hij deel aan Film und Foto, de belangrijke internationale tentoonstelling van avant-garde fotografie en film die in Stuttgart gehouden wordt.

In 1933 bij de machtsovername van de nationaalsocialisten wordt het fotoagentschap gesloten.

Gedurende de jaren '30 en de vroege jaren '40 werkt Umbo als freelance fotojournalist, waarbij hij in opdracht naar Noord-Afrika en Italië reist.

Van 1938-43 Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt Umbo als staffotograaf en fotojournalist voor uitgeverij Ullstein in Berlijn.

In 1943 wordt zijn studio evenals zijn archief door een bombardement vernietigd, waardoor er relatief weinig van zijn werk behouden is gebleven. Een aantal dansfoto's hebben het bombardement doorstaan en bevinden zich nu in het Duitse Dansarchief in Köln.

Pas in de jaren 1970 wordt Umbo's vroege werk herontdekt, wat leidt tot een niewe beoordeling van zijn rol in de Duitse avant-garde. De fotogrammen, fotomontages en surrealistische beelden van het theaterdistrict in Berlijn in de jaren '20 staan in sterk contrast met zijn latere fotojournalistiek.

Van 1945 tot 1980, werkt Umbo als freelance fotograaf in Hannover en van 1948 tot 1974 doceert hij aan de Werkkunstschule in Hanover. Hij werkt hier vooral voor het Kestnergesellschaft.

websites:
. The Metropolitan Museum of Art
. SFMoMA
. all-art.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.