kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Valerie Jouve

Valérie Jouve

Franse fotografe, geboren in 1964 te Saint-Étienne, Frankrijk, leeft en werkt in Parijs.

Website: Valérie Jouve, opgeleid tot antropoloog, ontdekt de fotografie aan het einde van haar studie. Vanaf het begin van haar artistieke carrière neemt zij de houding van een socioloog aan en onderzoekt zij onze gewoontes door onvermoeibaar door de straten te zwerven.

Valérie Jouve verwijdert zich duidelijk van de humanistische traditie van de fotoreportage, zonder definitief afstand te doen van de belangrijkste kenmerken ervan. Haar foto's, die stadsbeelden combineren met portretten van mensen in beweging, worden eerst conceptueel ontworpen en dan in de praktijk uitgevoerd.

Al vroeg stelt Valérie Jouve het begrip realiteit ter discussie door kleine verschuivingen aan te brengen. Zij onderzoekt graag de illusie die de fotografie creëert (moet een foto slechts laten zien wat er ooit was?). Deze invalshoek brengt haar bij de fotografische montage en enscenering. Jouve schrikt er niet voor terug om herhaaldelijk gebruik te maken van fotobewerkingssoftware en virtueel te snijden in haar scenes. Zij vraagt regelmatig aan bevriende acteurs om in de stad op te treden. Dat levert een lichte theatraliteit op waar zij bewust van gebruik maakt in haar foto's.

Valérie Jouve is ook filmmaker. Ze maakte in 2003 haar eerste film, Grand Littoral (16 mm, 25 min). Deze film ging in première op het Festival International du Documentaire in Marseille (2003) en won daar de Georges de Bauregard Prize en ook de prijs voor beste soundtrack. Daarna werd de film geselecteerd voor Torino Film Festival in Italië, de Internationale Kurzfilmtage in Oberhausen; KunstFilm Biënnale te Keulen; 18e 'Entreveus' Festival du Film Belfort in 2003 waar de film ook in de prijzen viel,
In een buitenwijk van Marseille zien de bewoners zich voor de moeilijke taak gesteld om het plaatselijke winkelcentrum lopend te bereiken. Net als de hoofdpersoon in J.G. Ballards novelle Eiland in Beton (Concrete Island, 1974) zien zij zich gevangen in een netwerk van snelwegen, betonnen obstakels en voortrazende auto's. Maar ook al zijn ze op zichzelf aangewezen, ze lijken ze er niet onder te lijden, integendeel.

In 2006 volgden de films Le Temps travaille en Time is working around Rotterdam.
De film Time is working around Rotterdam is door Atelier HSL (Rotterdam, Hollandse landschap die veroorzaakt wordt door het langsrijden van de TGV.
Snelheid is een relatief begrip. Zodra de manier waarop wij ons verplaatsen wordt uitgebreid met een nieuwe en snellere wijze van reizen, verandert wat wij ooit ervoeren als snel in minder snel en het trage wordt zelfs nog trager. In de korte film Time is working around Rotterdam brengt de Franse fotografe Valérie Jouve dit verschijnsel van relatieve snelheidsbeleving treffend in beeld.
Time is working around Rotterdam gaat over de veranderingen in het Nederlandse landschap die de aanleg van de hogesnelheidslijn teweeg heeft gebracht; hij kan worden gezien als een niet-narratieve roadmovie, een abstracte visuele compositie in de stijl van haar fotografieën. De kunstenares heeft zich gericht op de bewegingsverbeelding, een ontwerp dat zij ook als uitgangspunt heeft gebruikt in Grand littoral. De film is een visuele 'railmovie' waarin de camera de toeschouwer meeneemt naar de stad Rotterdam en haar bewoners. De camera beweegt door drukke (winkel)straten, staat af en toe stil, om vervolgens weer verder te reizen met de tram of via snel -en waterwegen naar het platteland net buiten de stad. Het is een film zonder dialoog en verhalende lijn. De film is in Jouve's woorden een choreografie of visuele ritmische compositie. De gelaagdheid van de verschillende snelheden en ritmes waarmee de Rotterdammers zich verplaatsen en de relatie van de anonieme personen en de voertuigen ten opzichte van de omgeving waarin ze zich bewegen, vormen het scenario van Jouve. (zie ook Parijs, Parijs presenteert haar nieuwe video, Time is Working around Rotterdam. Het werk Time is working around Rotterdam is eveneens vertoond in het kader van de groepstentoonstelling 'La region Humaine' in het Musée d'art contemporain in Lyon (tot en met 31 december).
20 januari - 4 maart 2007 / NAI Rotterdam / Time is working around Rotterdam2007 Skulptur Projekte Münster - Münsterlands
As mobile beings, people often experience cities as static. In truth, however, they are made up of many rhythms and present themselves differently depending on the direction people arrive from and the mode of transportation they take. Valérie Jouve has made a film about how visitors can approach the city, and she is showing it in a pedestrian underpass - a perfect symbol of life in transit. While the project was being developed, it became clear that the underpass was actually the house of a homeless person who in the French artist's film is followed on his walks through the city.

(zie ook www.skulptur-projekte.de en www.kunstkanaal.net )


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.